EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Πρόγνωση καιρού από 11-12-09 έως 13-12-09

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 11:47:13 πμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Δελτίο πρόγνωσης καιρού από τον Δημήτρη Καμπόλη για το διάστημα από 11-12-2009 έως 13-12-2009 και μια πρώτη ματιά στις καιρικές συνθήκες της ερχόμενης βδομάδας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-12-2009

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις πυκνότερες στην προσήνεμη κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την βορειοανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάννησα και την Κρήτη με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με υψόμετρο >500μ, της προσήνεμης κεντρικής Μακεδονίας με υψόμετρο >600μ, της ανατολικής Θεσσαλίας και της Εύβοιας με υψόμετρο >900μ, της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου με υψόμετρο >1000μ καθώς και στα ορεινά των νήσων του ανατολικού Αιγαίου (Χίος, Σάμος και Ικαρία) και της Κρήτης. Αργά το απόγευμα αναμένεται επιδείνωση του καιρού στα δυτικά με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νοτιότερα παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της δυτικής Ελλάδας καθώς και σε περιοχές της δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου με υψόμετρο >500μ. Πρόσκαιρα θα χιονίσει και μέσα στα Ιωάννινα. Ένταση των φαινόμενων αναμένεται και στα βορειοανατολικά με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και σε πεδινές περιοχές του βόρειου και κεντρικού Έβρου καθώς και της βορειοανατολικής Ροδόπης (Φίλλυρα, Αρριανά και Σάπες). Άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο, το βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο από ΒΒΑ διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί, στα υπόλοιπα πελάγη από ΒΒΔ διευθύνσεις έως ισχυροί και θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Αττική: Νεφώσεις με κατά περιόδους βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >1000μ. Άνεμοι από ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στον νότιο Ευβοϊκό έως πολύ ισχυροί και θερμοκρασία από 07 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο καθώς και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >600μ. Άνεμοι από ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Πάτρα: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις. Επιδείνωση του καιρού αναμένεται αργά το απόγευμα με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις δυτικές παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >700μ. Άνεμοι από Α διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12-12-2009

Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις πεδινές περιοχές της Ήπείρου, της κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές με υψόμετρο >300μ. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις νοτιότερες παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές και χιονοπτώσεις σε περιοχές της βορειοανατολικής Στερεάς με υψόμετρο >600μ, της Αττικοβοωτίας και της Εύβοιας με υψόμετρο >1000μ, της Πελοποννήσου με υψόμετρο >1100μ καθώς και στα ορεινά των νήσων του ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης. Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι, στα υπόλοιπα πελάγη από ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και βόρεια και σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός το βράδυ και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αττική: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >800μ. Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός το μεσημέρι για να επιδεινωθεί εκ νέου το απόγευμα. Άνεμοι από ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι, πρόσκαιρα το μεσημέρι θα στραφούν σε ΔΒΔ με την ίδια ένταση και προς το απόγευμα θα στραφούν ξανά σε ΒΒΑ μέτριους. Θερμοκρασία από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά αλλά και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >400μ. Αργά το απόγευμα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα και στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά προάστεια της Θεσσαλονίκης. Άνεμοι από ΒΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και θερμοκρασία από 03 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Πάτρα: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα ανατολικά του νομού. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές με υψόμετρο >1100μ. Άνεμοι μεταβλητοί από ΒΒΔ/ΒΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και θερμοκρασία από 05 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13-12-2009

Νεφώσεις με βροχές και τοπικες καταιγίδες στις νοτιότερες παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βορειας Ελλάδας καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά της χώρας. Μετά το μεσημέρι αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι, στα υπόλοιπα πελάγη αρχικά από ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός το βράδυ και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αττική: Νεφώσεις με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >900μ. Μετά το μεσημέρι αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού. Άνεμοι από Β διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και θερμοκρασία από 07 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >400μ. Αργά το βράδυ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά προάστεια της Θεσσαλονίκης. Άνεμοι από Β διευθύνσεις ασθενείς και θερμοκρασία από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Πάτρα: Νεφώσεις με βροχές οι οποίες μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >900μ. Άνεμοι από ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς και θερμοκρασία από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Διατηρείται το χειμερινό σκηνικό στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις νοτιότερες παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές και χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της βορειοανατολικής Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Αιτία οι αντικυκλωνικές πιέσεις στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην περιοχή ανάμεσα στην Ρόδο και το Καστελόριζο θα διατηρήσουν το ενισχυμένο ΒΒΑ ρεύμα και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα κέντρο χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της νότιας Αδριατικής αναμένεται να κινηθεί ΝΑ και να ενισχυθεί περαιτέρω στο Ιόνιο επιδεινώνοντας από τα ξημερώματα του Σαββάτου τον καιρό στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Το χαμηλό αυτό σταδιακά και μέχρι την Κυριακή θα περάσει στο Αιγαίο μετατοπίζοντας τον κύριο όγκο των φαινομένων στα ανατολικά και νότια. Δευτερεύοντα πάντως κέντρα χαμηλών πιέσεων στο βόρειο Ιόνιο θα διατηρούν επιδεινωμένο τον καιρό και στα βορειοδυτικά με χιονοπτώσεις σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα.

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός μετά το μεσημέρι της Κυριακής στα δυτικά, κεντρικά και νότια.

Η επόμενη βδομάδα (14 έως 20 Δεκεμβρίου) ξεκινάει με σταδιακή επιδείνωση του καιρού στα δυτικά και νότια. Αιτία οι χαμηλές πιέσεις στη περιοχή του ανατολικού Ατλαντικού οι οποίες σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στη περιοχή της Ισλανδίας θα ευνοήσουν την κάθοδο πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή της δυτικής Ευρώπης. Το ψυχρό μέτωπο εξερχόμενο στην δυτική Μεσόγειο θα δώσει σημαντική κυκλογένεση στην περιοχή του κόλπου της Μασσαλίας ενώ δευτερεύοντα χαμηλά αναμένεται να σχηματιστούν στον κόλπο της Γένοβας και της Τυρρηνικής Θάλασσας. Οι εκτεταμένες αυτές χαμηλές πιέσεις θα κινηθούν ΝΑ και θα επιδεινώσουν τον καιρό στην χώρα μας την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια και σημαντικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου με την κυκλοφορία να αλλάζει σταδιακά σε ζωνική. Αιτία τα διαδοχικά κέντρα χαμηλών πιέσεων από τον Βισκαϊκό κόλπο μέχρι την Ευρωπαϊκή Ρωσία τα οποία θα χωρίσουν την Ευρώπη σε δύο καιρικές περιοχές. Η νότια Ευρώπη η οποία αναμένεται να έχει καλές καιρικά συνθήκες με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και ΔΝΔ ρεύμα και η κεντρική και βόρεια Ευρώπη η οποία θα αντιμετωπίσει μια από τις σημαντικότερες ψυχρές εισβολές των τελευταίων δεκαετιών με μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των -12 έως -14 βαθμών Κελσίου.

Καμπόλης Δημήτρης

Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345