EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Πρόγνωση καιρού

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010 12:01:49 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: MIK

Ξεκινάει μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα η ακόμα και δεκαπενθήμερο για τα Ελληνικά χιονοδρομικά.

 

Παραθέτουμε την εξαιρετική ανάλυση του Δημήτρη Καμπόλη από το www.skifun.gr για τις την διάταξη της επόμενης Τετάρτης όπου περιμένουμε γενικευμένα φαινόμενα στα χιονοδρομικά μας.

Ανάλυση του βαρομετρικού χάρτη για την περίοδο 15 έως 19 Ιανουαρίου.

Χαμηλές πιέσεις στην βορειοδυτική Ευρώπη θα ευνοήσουν την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου με κυκλογένεση στην περιοχή της ανατολικής Καταλονίας/κόλπος Μασσαλίας/Γένοβα. Παράλληλα αντικυκλωνικές πιέσεις θα αναπτύσσονται στην Σκανδιναβική χερσόννησο καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της ευρωπαικής Ρωσίας/Ουκρανίας.

Η κυκλογένεση στην δυτική Μεσόγειο ενδέχεται να είναι σημαντική (<1005hPa ) ενώ το χαμηλό θα αποκτήσει πορεία Α-ΑΝΑ και θα επηρεάσει αρχικα την Ιταλική χερσόννησο και στην συνέχεια τα Βαλκάνια. Η τροχιά του χαμηλού θα είναι τέτοια που θα ευνοήσει κυρίως την βόρεια Ελλάδα μιας και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δίνουν πιθανότερο σημείο εξόδου μετά το πέρασμα της Βαλκανικής την Θάλασσα του Μαρμαρά ή τον κόλπο της Βάρνας. Μια τέτοια τροχιά και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην βορειοανατολικη Ευρώπη θα ευνοούσε την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας επηρεάζοντας όμως κυρίως την βόρεια και βορειοδυτική χώρα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειώνονται σημαντικές βροχές και υψηλότερες θερμοκρασίες.

Στην συνέχεια αναμένεται να υπάρξει σταδιακή επικράτηση αντικυκλωνικών πιέσεων στην περιοχή μας με το ενδεχόμενο όμως νέας σοβαρότερης μεταβολής μετά τις 19 Ιανουαρίου όπου τα τελευταία στοιχεία δίνουν σταδιακή επικράτηση αντικυκλωνικών πιέσεων στην δυτική/βορειοδυτική Ευρώπη και κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την Βαλκανική. Η εξέλιξη αυτή πιθανόν θα δώσει μια νέα αλλά σημαντικότερη ψυχρή εισβολή στην χώρα μετά τις 20-21 Ιανουαρίου. Παράλληλα φαίνεται σε βάθος χρόνου να μην καταρρέουν οι αντικυκλωνικές πιέσεις στην βορειοανατολική Ευρώπη αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ψυχρής εισβολής και από την περιοχή εκείνη με κυκλογένεση στο Αιγαίο (καιρός ανατολικών προσηνέμων).

Σε κάθε περίπτωση μπαίνουμε σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα περίοδο για την περιοχή μας."

Aπό τις πρωινές ώρες της Κυριακής αναμένουμε καλές χιονοπτώσεις σε Καλάβρυτα, Βασιλίτσα, Καρπενήσι, Πισοδέρι και αυτά τα χιονοδρομικά θα πρέπει να κρατήσουν ένα καλο υπόστρωμα χιονιού ώστε να επιτραπεί η πλήρης λειτουργία τους με την επόμενη κακοκαιρία.

Στη συνέχεια από τις πρωινές ώρες της Τρίτης το χαμηλό στην μπότα της Ιταλίας θα κινηθεί γρήγορα Δυτικά και θα επηρεάσει κυρίως νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας αλλά και κάποια λίγα χιόνια σε Μαίναλο, Καλάβρυτα, Βασιλίτσα, Πισοδέρι.

Από εκεί και πέρα ύστερα από ένα μήνα έχουμε διάταξη συστημάτων η οποία μοιάζει ικανή να ανοίξει τα χιονοδρομικά όλης της Ελλάδας μέσα σε τρεις ημέρες. Παρά τις εντυπωσιακές διαφορές των προγνωστικών μοντέλων ως προς το που θα βαθύνει το χαμηλό που έρχεται από Ιταλία (τα σενάρια το δίνουν από μπότα Ιταλίας με στασημότητα μέχρι και Δυτικά της Κυλήνης) το βέβαιο είναι ότι σχεδόν όλα τα χιονοδρομικά περιμένουν 36+ ώρες σφοδρής χιονόπτωσης σε πρώτη φάση την Πέμπτη 14 του μήνα.

Σε Δεύτερη φάση για το Σάββατο 16 του μήνα και χωρίς να έχουμε σαφή εικόνα η νέα βάθυνση του χαμηλού στο Ιόνιο αναμένεται να περάσει πάνω από τον κορμό της Ηπειρωτικής χώρας δίνοντας ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων 24+ ωρών.

Από εκεί και πέρα όπως φαίνεται στην Ανάλυση σίγουρα δεν έχουμε Αλκυονίδες ενώ μάλλον έχουμε πολύ σοβαρές και με πολύ κρύο κακοκαιρίες να μας επηρεάζουν.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345