EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Χιονοδρομικά κέντρα

Στα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος τους στην Ελλάδα

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010 11:59:24 πμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ online»     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται ο τζίρος των χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά μεγέθη αξίας της γης και των ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού ο κ. Π. Δρίβας.

Όπως σημείωσε στο φόρουμ για την Ανάπτυξη Τουριστικής Χιονοδρομίας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, το άθροισμα των μέσων όρων των εισιτηρίων (χιονοδρόμων και επισκεπτών) όλων των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων στη χώρα ανά χιονοδρομική περίοδο είναι περίπου στις 500.000 προσελεύσεις, ενώ υπολόγισε έναν τζίρο 100 ευρώ ανά προσέλευση για εξοπλισμό, μεταφορά, διατροφή και διανυκτέρευση. Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 18 χιονοδρομικά κέντρα, ενώ υπάρχουν 190 χλμ. χιονοδρομικές πίστες, 110 τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα περίπου 70.000 άτομα/ώρα.

Κηρύσσοντας τις εργασίες της ημερίδας ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ευρείας συνάντησης για τις αναγκαίες δράσεις στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας με τους αρμόδιους φορείς τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως τόνισε, προωθείται κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την ανάδειξη της χιονοδρομικής δραστηριότητας στη χώρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τις άδειες και τις επενδύσεις στον χώρο της χιονοδρομίας.

Η γραφειοκρατία, η έλλειψη απόκτησης του σήματος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) λόγω εμπλοκής σε θέματα γης και χωροταξικού και ο ισχυρός ανταγωνισμός από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα του ελληνικού χιονοδρομικού τουρισμού. Αναφερόμενη στα ζητήματα του κλάδου η κυρία Ολγα Κοτσίνα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας (ΕΣΤΟΥΧ) που διοργάνωσε την ημερίδα, επισήμανε τις ζημιές στους ισολογισμούς των χιονοδρομικών κέντρων, τις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και την ελλιπή εκπαίδευση εργαζομένων, την ανυπαρξία σημαντικών επενδύσεων για την ανακαίνιση ή και επέκταση των υφισταμένων εγκαταστάσεων.

Παράλληλα υπογράμμισε τις επιτυχίες του συναγωνισμού, με διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση ελληνικής χιονοδρομικής πελατείας τόσο από παραδοσιακά (Ελβετικά, Γαλλικά, Ιταλικά, και Αυστριακά) όσο και από γειτονικά (Βουλγαρικά, Τουρκικά, Σκοπιανά) χιονοδρομικά. Στο φόρουμ συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Α. Ανδρεόπουλος, η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδος, κ. Χ. Παππάς.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345