EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Δείχνει τα «δόντια» του ο χιονιάς

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010 5:02:41 μμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Έθνος»     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Δείχνει τα «δόντια» του ο χιονιάς

Ισχυρή χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρωινές ώρες χθες αιφνιδίασε οδηγούς και νομαρχιακές υπηρεσίες προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της Β.Ελλάδας. Η Εγνατία Οδός έκλεισε για ώρες στο ύψος του Κλειδίου Ημαθίας, όταν εγκλωβίστηκαν οδηγοί που δεν είχαν φροντίσει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, κλειστή για ώρες έμεινε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Σερρών, από νταλίκα που «δίπλωσε» στο 27ο χιλιόμετρο, ενώ διακοπή κυκλοφορίας σημειώθηκε σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου στους νομούς Χαλκιδικής, Ημαθίας, Κιλκίς, ακόμα και στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου έκλεισε για διάστημα τριών ωρών ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.

Τα αντανακλαστικά των αρχών αποδείχτηκαν ανεπαρκή σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων οδηγών.

Με αποφάσεις των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, κλειστά έμειναν όλα τα σχολεία στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ημαθίας και Σερρών, στην επαρχία Γουμένισσας Κιλκίς, ενώ με αποφάσεις των διευθυντών τους έκλεισαν και τα σχολεία σε ορεινές περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής, Καβάλας και Ξάνθης.

Από τις μεσημεριανές ώρες η κακοκαιρία παρουσίασε ύφεση, με τις χιονοπτώσεις να σταματούν στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και να μετακινούνται ανατολικότερα, αφήνοντας πίσω τους απέραντο λευκό τοπίο στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και Θράκης.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξαγόταν η κυκλοφορία σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των νομών Καστοριάς και Φλώρινας, στο επαρχιακό δίκτυο των νομών Κοζάνης, Γρεβενών, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, σε Αρναία και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, στους δρόμους από Δράμα για Παρανέστι και Νευροκόπι, ενώ σοβαρό πρόβλημα παρουσιάστηκε και στον μεθοριακό σταθμό της Εξοχής, που χρησιμοποιείται ως βασική οδός σύνδεσης με τη Βουλγαρία, μετά τις πρόσφατες καταστροφές στον δρόμο Σερρών - Προμαχώνα - Σόφιας.

Στην Ήπειρο, τα προβλήματα περιορίστηκαν στην περιοχή του Μετσόβου, στον αυχένα της Κατάρας, ενώ στη Θεσσαλία αλυσίδες απαιτούνταν στην περιοχή Λιβαδίου Λάρισας, και στις περιοχές Ελάτης και Περτουλίου Τρικάλων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ζημιές από παγετό

Τεράστιες καταστροφές ιδιαίτερα στον ελαιόκαρπο και στις άγριες αγκινάρες προξένησε ο παγετός που σημειώθηκε τις νύχτες του Σαββάτου και της Κυριακής στη Μεσσηνία.

Ο παγετός έπληξε ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή του δήμου Μεσσήνης, όπου κυρίως στα πεδινά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο 90% του ελαιόκαρπου. Στην περιοχή της Μικρομάνης του δήμου Θουρίας έγινε σχεδόν ολική καταστροφή στην παραγωγή της άγριας αγκινάρας.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

 

ΚΡΗΤΗ
Αποκλεισμός βοσκών στο Λασίθι

Τουλάχιστον τρεις κτηνοτρόφοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τα χιόνια στα ορεινά του Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται βοσκοί στο Οροπέδιο Καθαρού αλλά και στο Κατωφύγι Βιάννου.

Κτηνοτρόφοι και τοπικοί φορείς στην περιοχή της Εθιάς Ηρακλείου, στην ενδοχώρα του νομού, εκφράζουν την αγωνία τους καθώς περίπου 5000 αιγοπρόβατα είναι αποκλεισμένα και χωρίς τροφή μέσα στα ποιμνιοστάσια της περιοχής, από το περασμένο Σάββατο!

Εκφράζονται ακόμα και φόβοι εκατοντάδες ζώα να έχουν καταπλακωθεί από το χιόνι.

Εκτεταμένες όμως είναι και οι ζημιές σε καλλιέργειες και θερμοκήπια.

Χαλάζι
Το πυκνό χιόνι αλλά και η έντονη χαλαζόπτωση δημιούργησαν εικόνες «βιβλικής καταστροφής». Πολλοί παραγωγοί χθες δεν πίστευαν στα μάτια τους αντιμετωπίζοντας το μέγεθος των ζημιών.

Οι θυελλώδεις άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να αποκοπούν ολόκληρα κλαδιά, ακόμα και ελαιόδεντρα στο αποκορύφωμα της παραγωγής, ενώ πολλές θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις διέλυσαν υπό το βάρος του χιονιού και το «ράπισμα» των αέρηδων.

Την ίδια ώρα, μάχη με το χρόνο εξακολουθούν να δίνουν τα συνεργεία της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των βλαβών σε ολόκληρη την Κρήτη.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για το νομό Ηρακλείου, οι τεχνικοί της ΔΕΗ κλήθηκαν να επέμβουν σε περισσότερες από 500 περιπτώσεις βλάβης.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ
Εβδομάδα με χιόνια, βροχές και κρύο

Με τον χιονιά να παραμένει εγκατεστημένος κυρίως στη Bόρεια Ελλάδα συνεχίζεται η εβδομάδα ιδιαίτερου ψύχους. Οι αραιές χιονοπτώσεις στα ορεινά, χωρίς να αποκλείεται να επισκεφτούν και κάποιες κατοικημένες περιοχές, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα για τα βόρεια. Οσο, όμως, κατεβαίνουμε προς τα κεντρικά και νότια, ο καιρός -σύμφωνα με την ΕΜΥ- γίνεται βροχερός με αυξημένες νεφώσεις.

Στις νότιες θαλάσσιες περιοχές ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα καταγράψει πτώση με παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Βροχερό αναμένεται να παραμείνει το σκηνικό του καιρού στην Αττική και τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία σήμερα να μην ξεπερνά τους 11 βαθμούς Κελσίου. Για την υπόλοιπη εβδομάδα το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι το πολύ κρύο, καθώς αναμένεται νέα πτώση του υδραργύρου.

Ετικέτες

χιόνια, καιρού, κρύο





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345