EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Στον δήμο κατά 100% και το Χιονοδρομικό

Καραμπάς - Μπακογιάννης σε “κατ’ αρχήν” συμφωνία

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 6:56:11 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Λύση στο θέμα του Χιονοδρομικού φαίνεται πως προκύπτει από τις συζητήσεις μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του δήμου Καρπενησίου για την από κοινού συγχρηματοδότηση των χρεών, με απώτερο στόχο να περιέλθει στα χέρια του δήμου.

Στο στάδιο συμφωνίας για τη συγχρηματοδότηση του χρέους του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, με στόχο να περάσει κατά 100% στον δήμο, βρίσκεται η Περιφέρεια και ο δήμος Καρπενησίου, μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Βασίλη Καραμπά.

Σύμφωνα με πληροφορίες των “Ευρυτανικών Νέων”, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα αποτιμήσει συνολικά το Χιονοδρομικό Κέντρο· τόσο την καθαρή οικονομική αξία της επιχείρησης, όσο και το συνολικό της χρέος. Σε δηλώσεις του στα "Ευρυτανικά Νέα", ο κ. Καραμπάς, εκτίμησε ότι η διαδικασία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012, ίσως και εντός της χειμερινής σεζόν. Απαιτούνται, βέβαια, αποφάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, όσο και της Περιφέρειας σχετικά με τις τελικές ενέργειες. "Είμαι για πρώτη φόρα αισιόδοξος ότι όλα θα ολοκληρωθούν όπως τα σχεδιάζουμε", τόνισε ο κ. Καραμπάς. Πράγματι, πρώτη φορά φαίνεται ότι γίνεται κάτι θετικό στην υπόθεση του Χιονοδρομικού Κέντρου. Πρώτη φορά υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ Α' και Β' βαθμού αυτοδιοίκησης,  ξεπερνώντας, μάλιστα, όλα τα εμπόδια του παρελθόντος.

Θα κεφαλαιοποιηθούν οι επενδύσεις του δήμου Στην αποτίμηση της αξίας του Χιονοδρομικού, ο δήμος Καρπενησίου, εδώ και χρόνια, ζητούσε απεγνωσμένα να αναγνωριστούν οι επενδύσεις που έγιναν στο Κέντρο με κρατική χρηματοδότηση, μέσω αυτού. Το αίτημα αναγνώρισης των επενδύσεων ξεκίνησε από τη δεκαετία του '90, ίσως και νωρίτερα, με σειρά αιτημάτων προς την τότε Νομαρχία από τον τότε δήμαρχο Καρπενησίου κ. Γιάννη Παπαδόπουλο.

Με την ανάληψη της δημαρχίας το 2000 και μέχρι το 2010 από τον σημερινό αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμπά, οι προσπάθειες συνεχίστηκαν. Σε κάθε φημολογούμενη αύξηση κεφαλαίου, ο δήμος ζητούσε να συμμετάσχει, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό που κατείχε στην εταιρεία, με απώτερο σκοπό το Χιονοδρομικό να περάσει στον δήμο. Ωστόσο, η Νομαρχία Ευρυτανίας, στην κατοχή της οποίας ήταν η χρεωμένη πλέον “ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.”, της οποίας θυγατρική είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο, όλα αυτά τα χρόνια αρνιόταν σθεναρά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ακόμη περισσότερο την αναγνώριση των επενδύσεων. Σήμερα που οι πολιτικές συγκυρίες άλλαξαν, ο κ. Καραμπάς -σε ερώτηση των “Ευρυτανικών Νέων”, σχετικά με το αν κατά την νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η Περιφέρεια θα αναγνωρίσει τις επενδύσεις του δήμου Καρπενησίου στο Χιονοδρομικό- ήταν ξεκάθαρος. "... όχι μόνο θα αναγνωρίσουμε αυτές τις επενδύσεις, αλλά έχουμε την πρόθεση, όσες μετοχές αποφασίσει να αγοράσει η Περιφέρεια, να τις διαθέσουμε με τιμή 1 ευρώ στον δήμο, ώστε να καταλήξει με το 100% του Χιονοδρομικού", απάντησε ο κ. Καραμπάς.   Φέτος θα λειτουργήσουμε με το φιλότιμο Σε ερώτησή μας για το πως θα λειτουργήσει φέτος το Χιονοδρομικό και αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη να δοθεί ένα μέρος τουλάχιστον από τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων της εταιρείας,  οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από πέρυσι, ο κ. Καραμπάς δήλωσε ότι: “...φέτος θα δουλέψουμε με το φιλότιμο των εργαζομένων και τη βοήθεια των ιδιωτών επιχειρηματιών του Σαλέ. ... τα προβλήματα θα λυθούν γρήγορα", πρόσθεσε. Όσον αφορά την ετοιμότητα του Κέντρου να λειτουργήσει, ο κ. Καραμπάς τόνισε ότι ήδη ολοκληρώνεται το έργο του νυχτερινού φωτισμού των πιστών, ενώ μέχρι να αρχίσει τη λειτουργία του θα έχει πιστοποιηθεί και ο ετήσιος έλεγχος των συρματόσχοινων. "Για φέτος θα λειτουργήσουμε κανονικά και πλήρως", πρόσθεσε. Εξάλλου, σε δηλώσεις του οι οποίες έγιναν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Περιφερειάρχη Στερεάς, κ. Κλέαρχο Περγαντά, και φορείς του νομού, την περασμένη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011 στο Καρπενήσι, στη συζήτηση για το ΕΣΠΑ, ο κ. Καραμπάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, αναπτυξιακά εργαλεία· το Χιονοδρομικό και το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου.

Όσον αφορά το Χιονοδρομικό Κέντρο ο κ. αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία το γεγονός ότι δύο μεγάλες υποδομές του νομού, περνούν πλέον  ιδιοκτησιακά, «στα χέρια» της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως είπε: “Βρισκόμαστε στο στάδιο της συμφωνίας - συγχρηματοδότησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και τον δήμο Καρπενησίου. Η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης είναι στο πλαίσιο της λογικής ότι οι τέτοιου χαρακτήρα αναπτυξιακές υποδομές του νομού  θα πρέπει να περάσουν ολοκληρωτικά στην ιδιοκτησία της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης”. Συνεχίζοντας ο κ. Καραμπάς τόνισε ότι: "Προς αυτή την κατεύθυνση κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Χιονοδρομικό, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός της συγχρηματοδότησης των ελλειμμάτων του Κέντρου."

... και για το Αθλητικό Κέντρο Σχετικά με το Αθλητικό Κέντρο, το οποίο τώρα περνάει στον δήμο, δεν έκρυψε την πικρία του πως όταν ακόμη ο ίδιος ήταν δήμαρχος, προσπάθησε πολλές φορές να προωθήσει την κίνηση αυτή, αλλά έβρισκε πόρτες κλειστές και στην κυβέρνηση, αλλά και σε τοπικούς πολιτικούς. ".... Ως δήμαρχος Καρπενησίου στήριξα επίμονα την προσπάθεια να περάσει, ιδιοκτησιακά, το Αθλητικό Κέντρο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τότε συναντούσα σθεναρή αντίσταση, τόσο από κυβερνητικά στελέχη, όσο και από συναδέλφους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα, αν και  από άλλη θέση, εξακολουθώ να στηρίζω την άποψη ότι τέτοια αναπτυξιακά «εργαλεία» του νομού μας, θα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Την ίδια ώρα ο Βασίλης Καραμπάς τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών μέσω ΣΔΙΤ, ωστόσο, έκανε σαφή διαχωρισμό της παραχώρησης δημόσιας περιουσίας και της ιδιωτικοποίησης. Επεσήμανε πως: «...φυσικά δεν  είμαστε σύμφωνοι με τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας. Υποστηρίζουμε, ωστόσο, τα μικτά συστήματα διαχείρισης, τη συνεργασία δηλαδή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτών». Τέλος, αναφερόμενος στον σχεδιασμό της περιφέρειας για την αξιοποίηση του Χιονοδρομικού και του Αθλητικού Κέντρου, τόνισε ότι “ασφαλώς, αναφορικά με την αξιοποίησή τους, έχουμε  να καταθέσουμε προτάσεις, πρόγραμμα και σχέδιο, σε συνεννόηση πάντα με την Περιφέρεια και προσωπικά με τον Περιφερειάρχη”.

Πηγη: www.evrytanika.com






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345