EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

82χρονος πεθαίνει στην προσπάθειά του να ανέβει το Έβερεστ

Τρίτη 10 Μαΐου 2011 8:31:29 μμ
ΠΗΓΗ: Deltiokairou.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ πέθανε στην προσπάθειά του να σπάσει το ρεκόρ του γηραιότερου που έχει καταφέρει να ανέβει το ψηλότερο βουνό του κόσμου. Διαβάστε τι έγινε, αλλά και 10 συγκλονιστικές ιστορίες επιβίωσης .

Ο Shailendra Kumar Upadhyay κατέρευσε το απόγευμα της Δευτέρας στην κατασκήνωση της βάσης του Έβερεστ, όπου και μεταφέρθηκε για βοήθεια, καθώς δεν ένιωθε καλά.

Νωρίτερα, στην κατασκήνωση στις παγωμένες πλαγιές, οι σύντροφοί του προσπάθησαν να τον συνεφέρουν δίνοντάς του νερό και οξυγόνο, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν ήταν αρκετά, καθώς πέθανε, πιθανώς από τη κοινό νόσο των ορειβατών, από την ασθένεια του μεγάλου υψόμετρου. Το σώμα του επρόκειτο να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα Κατμαντού την Τρίτη 10 Μαίου.

 

Ο Shailendra Kumar Upadhyay υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ από το 1986 ως το 1990 και ήταν εκπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη από το 1972-1978. Πέθανε στην προσπάθειά του να σπάσει το ρεκόρ που είχε θέσει ένας, επίσης ορειβάτης από το Νεπάλ, που είχε ανέβει τα 8.850 μέτρα στα 76 χρόνια του.

 

Ο Μάιος θεωρείται η καλύτερη εποχή να ανέβει κανείς το Έβερεστ, επειδή ο καιρός είναι ευνοϊκός για το σκοπό αυτό. Έτσι, δεκάδες ορειβάτες βρίσκονται στην κατασκήνωση βάσης αυτή την περίοδο ελπίζοντας να τα καταφέρουν αυτόν τον Μάιο...

Διαβάστε στη συνέχεια δέκα από τις συγκλονιστικότερες ιστορίες επιβίωσης σε βουνά, που αποτέλεσαν έμπνευση για πολλά βιβλία και ταινίες.

 

10 συγκλονιστικές ιστορίες επιβίωσης

1. Έβερεστ 1996

 

Το 1996 ο δημοσιογράφος Jon Krakauer πήγε στο Έβερεστ για λογαριασμό του περιοδικού “Outside”, ώστε να ερευνήσει πώς οι εμπορικές αποστολές αλλάζουν το βουνό. Κατέληξε με ένα ακόμη μεγαλύτερο θέμα για το περιοδικό του, καθώς την ημέρα που έφθασε στην κορυφή, μια ομάδα οδηγών (συμπεριλαμβανομένου του εικονιζόμενου Νεοζηλανδού Rob Hall) και πλούσιων πελατών τους έπεσαν σε καταιγίδα και 8 από αυτούς πέθαναν. Η περίπτωσή του αποτελεί ένα ηχηρό παράδειγμα πώς μπορεί η δύναμη της φύσης να εκδικηθεί για την άγνοια. Ο Ρώσος οδηγός Anatoli Boukreev “ξεπέρασε” την περιπέτεια όλων με ένα βιβλίο που έγινε best seller, ενώ ο Krakauer έγινε παράδειγμα προς μίμηση καθώς κι άλλοι συντάκτες προσπάθησαν να επαναλάβουν την... επιτυχία του.

2. Άνδεις 1972

 



Οι Ουρουγουανοί παίκτες του ράγκμπι Nando Parrado και Roberto Canessa, όχι μόνο επιβίωσαν όταν το αεροπλάνο τους συνετρίβη στις Άνδεις το 1972, σκοτώνοντας 29 από τους 45 επιβάτες, αλλά έκαναν ένα επικό ταξίδι μέσα από τα βουνά για να σημάνουν τον συναγερμό! Η ιστορία του αγώνα για επιβίωση, καταφεύγοντας στον κανιβαλισμό, έγινε το 1974, το best seller: Alive: Η Ιστορία αυτών που επιβίωσαν στις Άνδεις από τον Piers Paul Read. Αργότερα έγινε η ταινία: Alive με πρωταγωνιστή τον Ethan Hawke σαν Parrado, την οποία σκηνοθέτησε ο Frank Marshall.

 



3. Έβερεστ 1924

 



Η ανακάλυψη του σώματος του George Mallory το 1999 στη βόρεια πλευρά του βουνού πυροδότησε μια σειρά από βιβλία και ταινίες εξερευνώντας το μυστήριο του αν τα είχε ή όχι καταφέρει να φθάσει στην κορυφή το 1924 μαζί με τον Andrew Irvine. Ο Jeffrey Archer έγραψε το σενάριο που αργότερα έγινε πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο με τίτλο: Paths of Glory (Τα μονοπάτια της δόξας).

4. Περουβιανές Άνδεις 1991

 



Αφού έσπασε το πόδι του κάτω από την κορυφή του Siula Grande στις Περουβιανές Άνδεις το 1991, τον Joe Simpson για το υπόλοιπο της διαδρομής έσερνε ο Simon Yates μέχρι που και οι δυό τους κρέμονταν σε μία χαράδρα. Κινδυνεύοντας να χάσει τη ζωή του ο Yates, έκοψε το σχοινί που κρατούσε τον Simpson στέλνοντας τον σε βέβαιο θάνατο. Ο οδυνηρός τριήμερος, όμως, αγώνας του για επιβίωση έγινε αργότερα το best seller: Touching the Void (Αγγίζοντας το κενό).

5. Eiger, Άλπεις, 1936

 



Η βόρεια πλευρά του βουνού Eiger στις Άλπεις, με την κορυφή στα 3.970 μέτρα, έγινε μια θανάσιμη αρένα τη δεκαετία του '30, καθώς Γερμανοί και Αυστριακοί ορειβάτες έδιναν αγώνα για την πρώτη ανάβαση. Ο Γερμανός Toni Kurz επέζησε ύστερα από μάχη λίγα μέτρα κοντά στους διασώστες του και λιγότερα από τους τρεις συντρόφους του, που πέθαναν. Η ιστορία του είναι το βιβλίο: The White Spider του Heinrich Harrer, η ιστορία της βόρειας πλευράς (The North Face) , του βόρειου προσώπου του Eiger.

6. Κ2, 1953

Την ίδια χρονιά που οι Hillary και Tenzing ανέβηκαν στο Έβερεστ, μια ερασιτεχνική ομάδα Αμερικανών προσπάθησαν να ανέβουν στο δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου, Κ2 (8.611 μέτρα, στα σύνορα Κίνας - Πακιστάν). Καθώς έφθαναν στην κορυφή “πιάστηκαν” σε καταιγίδα και ένας από την ομάδα αρρώστησε θανάσιμα. Παρόλα αυτά οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν να τον εγκαταλείψουν και προσπάθησαν να επιστρέψουν. Η προσπάθεια παραλίγο να τους σκοτώσει όλους. Η επιβίωσή τους είναι μια από τις κλασσικότερες ορειβατικές ιστορίες: K2, The Savage Mountain.

7. Pamirs, πρώην Σοβιετική Ένωση, 1974

 



Το 1974, η Αμερικανή ορειβάτης, φεμινίστρια και ερευνήτρια Arlene Blum έφθασε στην Pamirs, τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, ως μέλος μιας διεθνούς συγκέντρωσης ορειβατών. Εκεί γνώρισε την Elvira Shateava, αρχηγό της σοβιετικής ομάδας γυναικών και την ακολούθησε προς την κορυφή Λένιν. Η Shateava και η επταμελής ομάδα της πέθαναν στην προσπάθειά τους να ανέβουν στην κορυφή (μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία τους στο βιβλίο του Robert Craig’s: Storm and Sorrow). Όσον αφορά στην Blum στο βιβλίο της Breaking Trail, όλοι μας μπορούμε να βρούμε τρόπους να ανέβουμε τα προσωπικά βουνά μέσα μας...

8. Matterhorn, Άλπεις, 1865

 



Το 1865 μετά από χρόνια έντονων προσπαθειών ο Edward Whymper ανέβηκε στο Matterhorn (4.478 μέτρα στα σύνορα Ελβετίας – Ιταλίας). Στην επιστροφή ένας από την ομάδα ο άπειρος Douglas Hadow γλίστρησε και παρέσυρε αρκετούς από τους άλλους, ανάμεσά τους και τον Francis Douglas, Σκτωσέζο Δούκα . Ο Whymper επιβίωσε, αλλά η τραγική ιστορία συγκλόνισε και η βασίλισσα Βικτώρια αναρωτήθηκε αν η ορειβασία πρέπει να απαγορευτεί.

9. Haramosh, Κ2, 1957

 



Ένας από τους ορειβάτες που προσπάθησαν να ανέβουν το Κ2 το 1953 ήταν ο Βρετανός αξιωματικός του στρατού, Tony Streather. Το 1957 ξαναβρέθηκε στο Πακιστάν ώστε να οδηγήσει τρεις φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην χαμηλότερη κορυφή Haramosh. Αν και όχι από τις δυσκολότερες κορυφές, ο προορισμός αποδείχθηκε πολύ δύσκολος για όλους. Στο δρόμο προς την κορυφή βρέθηκαν σε χιονοστοιβάδα και αυτό που ακολούθησε αποτελεί μια εκπληκτική ιστορία αυτοθυσίας. Το βιβλίο Blue Mountain του Ralph Barker είναι ένα από τα κλασσικά του είδους, αλλά δυσεύρετο.

10. K2, 2008

 



Το 2008, έντεκα ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους κοντά στην κορυφή του Κ2. Την τραγική ιστορία ακολούθησαν πολλά άρθρα για το πόσο οι εμπορικές αποστολές οδηγούν ανθρώπους σε θάνατο, αλλά καταστρέφουν και το βουνό, όπως είχαν γραφτεί για το Έβερεστ, σαν του δημοσιογράφου και ορειβάτη στη φωτογραφία, Freddie Wilkinson. Ακόμη πιο τραγική είναι όμως η ιστορία του οδηγού από το Νεπάλ, Pasang Bhote, που πέθανε προσπαθώντας να σώσει κάποιους από τους έντεκα.

Ετικέτες

Έβερεστ, πεθαίνει,





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σεπτέμβριος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456