EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Ιδιώτες καλούνται να λειτουργήσουν το Φαλακρό Δράμας

ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΜΘ

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012 8:18:27 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Με διαγωνισμό θα κληθούν οι ιδιώτες να εκμισθώσουν και να λειτουργήσουν το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 
 
 
 
Για το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου που λειτουργεί στο Φαλακρό της Δράμας, κλήθηκε να μιλήσει ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος, με αφορμή τη συζήτηση, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, της παραίτησης περιφερειακού συμβούλου, από εκπρόσωπος της Περιφέρειας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ΑΕ». Ο κ. Ξανθόπουλος ξεκαθάρισε πως η λειτουργία του Κέντρου δε σχετίζεται με την τύχη της Εταιρίας και σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πρέπει να συνδέονται άμεσα αυτά. Όχι σκόπιμα, αλλά κάποιοι θεωρούν ότι τα όποια προβλήματα της Εταιρείας μπορούν να δημιουργήσουν αυτόματα και προβλήματα στην λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου». 
Πέρσι, έγινε μία προσπάθεια να λειτουργήσει το χιονοδρομικό με την Εταιρία, παρά το γεγονός ότι δεν είχε εκχωρηθεί σε αυτή η χρήση της, σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος. Πρόσθεσε δε, ότι, «υπογράφεται τώρα η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία παραχωρείται η χρήση και η αξιοποίηση του Κέντρου στην Περιφέρεια, ενώ μέχρι τώρα ανήκε στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων που ποτέ δεν τη λειτούργησε». Ο κ. Ξανθόπουλος παραδέχθηκε ότι η περσινή χρονιά ήταν προβληματική σε ότι αφορά τη λειτουργία του Κέντρου ως προς τις χρηματοδοτήσεις, στον καθαρισμό τον δρόμο, στην απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια παραλαμβάνοντας κλειστό το Φαλακρό για δύο χρόνια, «είπε ότι αν παραμείνει κλειστό και τη χρονιά 2011-2012 θα απαξιωθεί. Για το λόγο πήραμε την απόφαση να δώσουμε χρηματοδότηση και να το λειτουργήσουμε». 
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ 
 
Να σημειωθεί πως στο σχεδιασμό της διοίκησης του χιονοδρομικού σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ήταν να λύσουν τα άμεσα προβλήματα που αφορούσαν στις εγκαταστάσεις, κυρίως δε αυτό της προσβασιμότητας. Να λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης και να γίνει προμήθεια 6 -10 μηχανών χιονιού, ώστε η τεχνολογία να λύσει το πρόβλημα της ποσότητας χιονιού όταν αυτό δεν επαρκεί. Ο δεύτερος στόχος, αφορούσε στην προσβασιμότητα. Το πρόβλημα αφορά, στα τελευταία δύο χιλιόμετρα, όπου δυσχεραίνεται η προσβασιμότητα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Είναι ο μόνιμος βραχνάς των υπευθύνων και στα σχέδια της Περιφέρειας ήταν  ακόμα και η κατασκευή ενός στεγάστρου, στα τελευταία δύο χιλιόμετρα. Τέλος, στις προτεραιότητες, ήταν και ο σχεδιασμός από μηδενική βάση, των εγκαταστάσεων που διαθέτει το Κέντρο. Με την υπογραφή της ΚΥΑ που θα ξεκαθαρίσει το τη λειτουργία του Κέντρου ανοίγει νέα εποχή ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος,  κάνοντας γνωστό ότι η απόφαση θα υπογραφεί από τους υπουργούς Τουρισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών. «Με αυτή εκχωρείται η χρήση, η λειτουργία και εκμετάλλευση του Χιονοδρομικού στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Η Περιφέρεια θα είναι το «αφεντικό» και ουσιαστικά και τυπικά. Εμείς ετοιμαζόμαστε να το λειτουργήσουμε από άλλη βάση». 
 
ΤΑ ΧΡΕΗ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 
 
Όσον αφορά στα χρέη του Φαλακρού, επιβαρύνουν την  Εταιρεία που λειτούργησε το Χιονοδρομικό μέχρι τώρα και όχι την Περιφέρεια που θα αναλάβει την αξιοποίηση μετά την υπογραφή της ΚΥΑ. «Δεν είμαστε διάδοχη κατάσταση της Εταιρείας, σε εμάς περιέρχεται η λειτουργία του βουνού», ξεκαθάρισε το ο κ. Ξανθόπουλος. Πρόσθεσε δε, ότι σήμερα βγαίνει στον αέρα  η προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού και μέσω αυτής θα κληθούν ιδιώτες να αναλάβουν τον εκχιονισμό του δρόμου όλο το 24ωρο. Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα προκηρυχτεί πλειοδοτικός διαγωνισμός και θα καλούνται μέσω αυτού,  ιδιώτες να εκμισθώσουν το χώρο και να το λειτουργήσουν. «Πάμε δηλαδή σε μία άλλη εποχή σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε με νέα κριτήρια το Κέντρο». Οι ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα εκμίσθωσης για 1+1 έτη. 
 
Εν τω μεταξύ σε αυτό το διάστημα, θα επικαιροποιηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα συνταχθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του Χιονοδρομικού Κέντρου. Μετά από δύο χρόνια υπολογίζεται ότι όλα θα είναι έτοιμα προκειμένου «να προκηρύξουμε τη χρήση και τη λειτουργία και τη δυνατότητα με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, να πάμε σε μία μακροχρόνια μίσθωση στην οποία θα δίνεται η δυνατότητα να κάνει επενδύσεις ο ιδιώτης που θα προκύψει».  
 
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1980 
 
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλίες του Ορειβατικού συλλόγου Δράμας και με στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες αναψυχής και άθλησης της γύρω περιοχής. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, απέκτησε τη δική του δυναμική και ένα φανατικό κοινό που το ανέδειξε σε ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και βασικό τουριστικό πόλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης. Σήμερα  διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας συνολικού μήκους 17 χλμ με μήκη που ποικίλουν από 230μ μέχρι 1500μ. αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500μ. και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από 2232 μ έως 1615 μ σε βορινές πίστες, που είναι κατάλληλες και για αθλητικές διοργανώσεις. Παράλληλα, η άριστη ποιότητα χιονιού, οι πολλές βορινές, βορειοδυτικές και βορειοανατολικές πλαγιές-φυσικές πίστες που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 2000μ., η απουσία εδαφικών εξάρσεων και ταυτόχρονα οι εναλλαγές κλίσεων προσφέρουν εξαιρετική ποικιλία επιλογών για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων και για όλους τους τύπους χιονοδρομίας. Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Φαλακρού αποτελεί η μακρά περίοδος χιονοκάλυψης που οφείλεται τόσο στη γεωγραφική του θέση όσο και στο μεγάλο υψόμετρο, καθώς η βάση του χιονοδρομικού είναι στα 1.720 μ και οι πίστες βρίσκονται σε υψόμετρο που φτάνει και τα 2.232μ. 
 
Όμως το αλπικό τοπίο του Φαλακρού προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες, αλλά και για μια απλή βόλτα, καθώς συνδυάζει υπέροχη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις: την λίμνη του ποταμού Νέστου και τα Βουλγαρικά σύνορα, το υπέροχο Φαράγγι των Πύργων, τον κάμπο της Δράμας, το Παγγαίο, την Θάσο, τον Άθω, το Αιγαίο, ακόμα και τον Όλυμπο με καλές καιρικές συνθήκες. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργούν: Τρείς συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 21 πίστες του χιονοδρομικού κέντρου. 
Μία πίστα snowmobile 
 
Τρία σαλέ, δύο στη βάση του χιονοδρομικού και ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2110μ. Στο ένα από τα σαλέ στη βάση του κέντρου (καταφύγιο Ε.Ο.Σ Δράμας), λειτουργεί εστιατόριο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διανυκτέρευσης 80 ατόμων.  Σημεία εστίασης, σημεία πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης σκι. 
 
Δήμος Μπακιρτζάκης 





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Οκτώβριος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123