EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Επίσημη πρεμιέρα της ταινίας "May the Gods ski with you", στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Βουνού της Grenoble

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 9:39:41 μμ
ΠΗΓΗ: ΑΝΑΙΒΝΟΝΤΑΣ     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Έγινε η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας  του Χρήστου Τσούτσια "May the Gods ski with you", στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Βουνού της Grenoble χθες στις 19 Νοεμβρίου, με μια παρουσίαση αντάξια του βουνού των Θεών, κάνοντας ιδιαίτερη αίσθηση.

 

"Τα ελληνικά βουνά είναι ένας μικρός & κρυφός παράδεισος για ορειβατικό σκί, backcountry skiing, freeride touring .... Αυτό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών βουνού της Grenoble (19-23 Nov 2012) με τη ταινία μικρού μήκους του Χρήστου Τσούτσια "May the Gods ski with you". Η ταινία αναφέρεται στην επίσκεψη του σλοβένου extreme skier Davo Karnicar στον Όλυμπο, 100 χρόνια μετά την πρώτη ανάβαση στο μυθικό αυτό βουνό μας τον Αυγουστο του 1913..."

Με αυτά τα λόγια εξηγεί ο Γιώργος Κλαουδάτος την κεντρική ιδέα για τη συμετοχή της ταινίας "May the Gods ski with you" στο φεστιβάλ ταινιών βουνού της Grenoble.

Ο Μιχάλης Στύλλας περιγράφει ανάγλυφα το εγχείρημα:

"Επίλογος ή μια νέα αρχή;;;  Όσο όμορφη και ελεύθερη είναι μια κατάβαση με σκι στο βουνό τόσο πιο γλυκιά είναι η ικανοποίηση να βλέπεις μια ιδέα που αντιπροσωπεύει προσωρινά λίγους και δυνητικά περισσότερους ανθρώπους, να γεννιέται, να υλοποιείται και να παρουσιάζεται με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο σε ένα πλήρως ορειβατικά κατατοπισμένο κοινό.

Κάποιοι λένε ότι τα θηλυκά μυαλά γεννάνε ιδέες αλλά στην περίπτωση μας φένεται ότι και τα αγόρια δεν πάνε πίσω…

Την ιδέα για την περεταίρω ανακάλυψη και ανάδειξη του ορειβατικού σκι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στον Όλυμπο, έριξε όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος (Κλαουδάτος) πέρυσι τον Μάρτη, με την πρόσκληση του Σλοβένου Davo Karnicar. Η ορειβατικές και χιονοδρομικές εμπειρίες του Davo, του Constantine Papanikolaou (CP) και αρκετών άλλων ορειβατών ή/και χιονοδρόμων, που σέβονται τη φύση, το βουνό και τον εαυτό τους και βρέθηκαν στον Όλυμπο τις πρώτες ημέρες του Απρίλη, καταγράφηκαν από τις κάμερες του Παύλου Τσιαντού και Χρήστου Τσούτσια. Μετά ακολούθησε η κινηματογραφική σύνθεση από το Χρήστο και ιδού το αποτέλεσμα: "May the Gods Ski with You".

Επειδή αυτό το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ, θελήσαμε να το μοιραστούμε με περισσότερο κόσμο, τόσο για τους εαυτούς μας όσο και για λόγους εξωστρέφειας. Και να μαστε πολύ πρόσφατα στο φεστιβάλ ορειβατικών ταινιών στη Grenoble, να σκαρφιζόμαστε ελληνικές τεχνοτροπίες για να πείσουμε το μεγάλο κοινό ότι το ορειβατικό σκι στην Ελλάδα έχει πολύ μέλλον.

Τα σεντόνια από το ενοικιαζόμενο δωμάτιο στο Tignes της Γαλλίας και κάποια αναρριχητικά υλικά, ήταν τα μοναδικά μας μέσα και να η επιτομή της ιδέας που ξεκίνησε οκτώ μήνες πριν…να βγούν οι Θεοί που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του βουνού, στο stage του γεμάτου από κόσμο φεστιβάλ της Grenoble.

Η τελευταία πράξη της ιδέας του Γιώργου, παίχτηκε με το να μιλάμε εμείς Ελληνικά και ο, πλέον Κρητικός, Χριστόφορος Μουλινάκης (Christophe Moulin) να μεταφράζει ελευθερα σε Γαλλικά, ενημερώνοντας το πολυπληθές κοινό για ειδυλλιακές καταβάσεις από τα στήθια της Αφροδίτης, για το γεγονός ότι η Πίνδος είναι σαφώς καλύτερη από το Courchevel και να τονίζει ότι αφού δεν έχουμε λεφτά, φέτος κιόλας θα ξεπληρώσουμε τη Γερμανία με πολύ χιόνι!!!

Τα συμπεράσματα δικά σας."


Στη φωτό από αριστερά: Γιώργος, Χρήστος, Mike, Βαλές, Αρνί και Christophe.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Στις 2 Αυγούστου 1913, ο Χρήστος Κάκαλος και οι ελβετοί Fred Boissonnas και Daniel Baud-Bovy, ήταν οι πρώτοι που πάτησαν στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα στα 2.917μ.

Εκατό χρόνια μετά από αυτή την πρώτη ανάβαση, οι σκιέρ άρχισαν να ανακαλύπτουν τις απεριόριστες δυνατότητες αυτού του μυθικού βουνού. Οι απότομες πλαγιές του και τα τοπία που σου κόβουν την ανάσα, τράβηξαν την προσοχή του σκιέρ Davo Karnicar (extreme καταβάσεις στις Άλπεις, πρώτη ολοκληρωμένη κατάβαση από την κορυφή του Everest – 8850μ. της Annapurna – 8091μ.  του Shishapangma – 8013μ. καθώς και των ψηλότερων κορυφών κάθε ηπείρου - 7 summits). Μαζί του ο πρωτοπόρος του ski touring στην Ελλάδα, Γιώργος Κλαουδάτος, το νέο ταλέντο του σκι Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, ο άνθρωπος που έχει σαν δεύτερο σπίτι του τον Όλυμπο, Μιχάλης Στύλλας και ο γνωστός σκηνοθέτης ταινιών σκι Κωνσταντίνος Παπανικολάου.

Όλοι τους συγκεντρώθηκαν στο καταφύγιο "Χ. Κάκαλος", με σκοπό να κάνουν σκι, να εξερευνήσουν το βουνό, να διασκεδάσουν και πάνω απ όλα να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Τσούτσιας (Traverse du Lefka Ori, 2011) μαζί με τον ορειβάτη- σκηνοθέτη Παύλο Tσιαντό (Cho Oyu 2004, Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ, 2009) τους ακολούθησαν και κινηματογράφησαν την προσπάθειά τους στο βουνό των Θεών, αποκαλύπτωντας  ότι υπήρχε εκεί για χιλιάδες χρόνια.

Η ταινία χορηγήθηκε από την ΕΟΟΑ, την εταιρεία Κλαουδάτος, το καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος, την ELAN, την Dynafit και την Direct Alpine.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345