EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Ορεινός όγκος Γρεβενών

Στην καρδιά της Πίνδου

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 1:45:27 μμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Ταξιδεύουμε σε ένα από τα ομορφότερα και παρθένα μέρη της χώρας μας. Χιονισμένες βουνοκορφές, απέραντα πυκνά δάση μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, γραφικά ορεινά χωριά, πέτρινα γεφύρια και το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας είναι μερικά μόνον από τα αξιοθέατα που θα αντικρίσετε στα ορεινά των Γρεβενών.

Επειτα από μια ξεκούραστη διαδρομή μιάμισης ώρας, αφήνουμε τα Γρεβενά και κατευθυνόμαστε προς τη Βασιλίτσα, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο. Παρότι δε διαθέτει ακόμη επαρκή ποσότητα χιονιού ώστε να τεθεί σε λειτουργία (τουλάχιστον μέχρι τη μέρα που κάναμε την έρευνα), είναι το μοναδικό χιονοδρομικό στην Ελλάδα που το χιόνι κρατάει ώς την άνοιξη. Διαθέτει δύο εναέριους αναβατήρες συνολικού μήκους 1.800μ., με δυνατότητα μεταφοράς 800 χιονοδρόμων την ώρα, 3 συρόμενους αναβατήρες, baby-lift 350 μ., 12 χιονοδρομικές πίστες συνολικού μήκους 7.500 μ., τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα (3.860 μ.), πίστα χιονοσανίδας, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σαλέ για καφέ και ξενώνα.

Η γύρω περιοχή

Γύρω από το χιονοδρομικό υπάρχει ένα δίκτυο ορεινών χωριών που παρουσιάζουν σημαντική τουριστική ανάπτυξη και καλύπτουν όλες τις ανάγκες, χιονοδρόμων και μη. Το κοντινότερο χωριό στο χιονοδρομικό είναι η Σμίξη, η πιο αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νομού. Το ορεινό βλαχοχώρι δημιουργήθηκε από το «σμίξιμο» των οικισμών Πινακάδες και Μπίγκα, όμως σήμερα τίποτα δε θυμίζει τη όψη που είχε το χωριό κατά το παρελθόν, καθώς τα πάντα έχουν εκσυγχρονιστεί. Πολυτελείς ξενώνες και χειμερινά θέρετρα, σύγχρονα καταστήματα και ταβέρνες βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών, που κατακλύζουν κάθε Σαββατοκύριακο το ορεινό χωριό, κυρίως την περίοδο που το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε λειτουργία.

Νότια της Σμίξης βρίσκονται άλλα δύο βλαχοχώρια, η Αβδέλλα και το Περιβόλι, το οποίο αποτελεί και μια από τις τρεις «πύλες» για την είσοδό σας στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα. Παρότι ο δρυμός είναι απροσπέλαστος το χειμώνα (ακόμη κι αν διαθέτετε τζιπ), λόγω του χιονιού, αξίζει να φτάσετε μέχρι το σημείο όπου μπορείτε να πάτε άφοβα με το αυτοκίνητο (χωρίς να κινδυνεύετε να κολλήσετε στο χιόνι ή τη λάσπη) και να περπατήσετε για όσο αντέχετε. Στη διαδρομή σας θα συναντήσετε απέραντα δάση μαύρης πεύκης και οξιάς, συστάδες δασικής πεύκης και μια απέραντη ησυχία που τη διαταράσσει μόνον ο ήχος από το πέταγμα των πουλιών. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες, μπορείτε να φτάσετε σχετικά εύκολα μέχρι το «Αρκουδόρεμα» (παραπόταμος των Αώου), ενώ ύστερα από πεζοπορία λίγων ωρών θα συναντήσετε τους καταρράκτες και τις αλπικές λίμνες Φλέγγα, σε υψόμετρο 1.800 μ.

Τα Κουπατσαραίικα χωριά

Τα Κουπατσαραίικα χωριά αποτελούν μια ζώνη κάτω από τα βλαχοχώρια, με πιθανή προέλευση της λέξης από το βλάχικο «κουπάτσιου», που σημαίνει βελανιδιά, ή το σλάβικο «κουπάτς», που σημαίνει γεωργός. Δύο από τα χωριά αυτά, που βρίσκονται και πιο κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, είναι το Πολυνέρι και το Πανόραμα, όμορφοι οικισμοί που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε τουριστικά παραθεριστικά κέντρα.

Ανάμεσά τους βρίσκεται η Λάβδα, η οποία διεκδικεί ένα σημαντικό μερίδιο του τουρισμού που αναπτύσσεται στην περιοχή. Η μικρή κοινότητα διαθέτει ωραίους πλακόστρωτους δρόμους και μια γραφική πλατεία με τον παραδοσιακό πλάτανο στη μέση, καθώς και ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ενα ακόμη χωριό που αξίζει την προσοχή σας είναι το Σπήλαιο, με αρκετά πέτρινα σπίτια, χτισμένο σχεδόν στα 1.000 μέτρα, σε μια βραχώδη προεξοχή του Ορλιακα. Η διαδρομή προς το χωριό προκαλεί δέος, καθώς ο στενός δρόμος ισορροπεί ανάμεσα σε κατακόρυφους βράχους. Αν βρεθείτε εδώ τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα ή κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, αξίζει να ακολουθήσετε το πέτρινο μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό και καταλήγει στο γεφύρι της Πορτίτσας, όπου θα δείτε και το ομώνυμο φαράγγι, απ’ όπου κυλά τα πρώτα του νερά ο Βενέτικος.

Tips

- Αλλα χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η Αλατόπετρα (28 χλμ. από Γρεβενά), ο οικισμός της Αετιάς (31,5 χλμ.), οι Φιλιππαίοι (34 χλμ.), το γνωστό βλαχοχώρι Σαμαρίνα σε υψόμετρο 1.600 μ., ο Ζιάκας λίγο πριν από το Σπήλαιο, το Κηπουριό, η Κρανιά, το Τρίκωμο, το Μοναχίτι, το Μικρολίβαδο, το Κοσμάτι κ.ά.

 

- Εκτός από το πέτρινο γεφύρι του Σπηλαίου (Πορτίτσας) αξίζει να δείτε και του Ζιάκα, του Κατσογιάννη, του Τρικώμου (ή Αζίζ Αγά), τα Καγκέλια Τρικώμου κ.ά.

- Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρίες εναλλακτικών μορφών τουρισμού για όλες τις εποχές. Επίσης, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες η περιοχή προσφέρεται και για μάζεμα μανιταριών, καθώς ευδοκιμούν πολλές ποικιλίες.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σεπτέμβριος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456