EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Η πιο θερμή χρονιά το 2010 παρά την... παγωνιά

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010 8:09:25 μμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ online»     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι τόσο υψηλές όσο ποτέ άλλοτε στον κόσμο .


ΛΟΝΔΙΝΟ Oσο κι αν ο χιονιάς που πλήττει το Βόρειο Ημισφαίριο καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να το πιστέψει κανείς, ενδεχομένως το 2010 να είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία για όλον τον κόσμο, σύμφωνα με το Κέντρο Χάντλεϊ της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν 80% πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, βάζοντας τέλος σε ένα διάλειμμα 12 ετών χωρίς σημαντική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας. Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι η χρονιά αυτή ενδέχεται να είναι η θερμότερη όλων των εποχών επειδή αυτή την εποχή ο Ειρηνικός ωκεανός απελευθερώνει θερμότητα, ένα φαινόμενο γνωστό με το όνομα «Ελ Νίνιο». Ενας εξίσου ισχυρός με εφέτος Ελ Νίνιο συνέβαλε στις θερμές θερμοκρασίες-ρεκόρ του 1998.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που η Βόρεια Ευρώπη, η Ασία και τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής βρίσκονται κάτω από δριμύ ψύχος. Στα νησιά της Βαλτικής και στη Βόρεια Γερμανία το χιόνι έφτασε το ενάμισι μέτρο. Το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, το τρίτο πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη, απομάκρυνε 414.000 τόνους χιονιού από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσής του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Στην Πολωνία 80.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Κατοβίτσε. Η Βρετανία επλήγη από τη χειρότερη κακοκαιρία εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από τους 21 βαθμούς Κελσίου και τουλάχιστον 26 ανθρώπους να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από την κακοκαιρία. Η Ιρλανδία, που βιώνει τον χειρότερο χειμώνα της από το 1963, είναι επίσης καλυμμένη με χιόνι.

Στις νοτιοανατολικές περιοχές της Γαλλίας περίπου 7.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Ισπανία, όπου χιόνισε στη Σεβίλλη για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, οι Αρχές σημαίνουν συναγερμό εν αναμονή νέων χιονοπτώσεων.

Στην Ιταλία65.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των βροχοπτώσεων και των σφοδρών ανέμων που πνέουν σε πολλές κεντρικές περιοχές. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στη γειτονική Αλβανία και στο Μαυροβούνιο, οι οποίες πλήττονται από καταστροφικές πλημμύρες.

Στις ΗΠΑ το κύμα κακοκαιρίας είναι πρωτοφανές, ειδικά στη Φλόριδα, όπου σημειώθηκαν ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες. Στο Μεξικό ο υπουργός Υγείας της χώρας επιβεβαίωσε ότι εννέα άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο λόγω του ψύχους, κυρίως στις βόρειες περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν ως και τους-10 Κελσίου.

Τουλάχιστον 239 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στην Ανατολική Ινδία εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ στην Κίναπερίπου 260.000

άνθρωποι έχουν πληγεί μέχρι στιγμής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην Κεντρική Αυστραλία, τέλος, επτά άνθρωποι αγνοούνται μετά τις πλημμύρες που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί ακόμη και η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Ντάργουιν με την Αδελαΐδα.

 






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345