EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Ολυμπος, Εβερεστ και τώρα... Κ2

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010 11:01:54 μμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Έθνος»     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Εχει στο παλμαρέ του αναβάσεις στα πιο ψηλά βουνά του κόσμου. Λατρεύει το «βουνό των θεών», ανέβηκε στη «στέγη του κόσμου» και το 2011 σχεδιάζει να αναρριχηθεί στο περίφημο Κ2 στα σύνορα Πακιστάν -Κίνας, που έχει ύψος 8.611 μέτρα!

Νέες κορυφές θα κατακτήσει τα επόμενα χρόνια ο Νίκος Μαγκίτσης, ο Βολιώτης ορειβάτης, που έχει στο παλμαρέ του αναβάσεις στα πιο ψηλά βουνά του πλανήτη.

Στα χιόνια του Εβερεστ αλλά και στις περίφημες «7 Κορυφές», δηλαδή στα υψηλότερα βουνά κάθε ηπείρου, υπάρχουν ήδη τα... αποτυπώματα από τις ορειβατικές μπότες του. Παρ' όλα αυτά ο κ. Μαγκίτσης σχεδιάζει ήδη τους επόμενους στόχους του, ένας εκ των οποίων είναι και το περίφημο Κ2, το «άγριο βουνό» στα σύνορα Πακιστάν και Κίνας.
Ολυμπος, Εβερεστ και τώρα... Κ2

«Το Εβερεστ ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στη ζωή μου. Αν και δεν ήμουν μέλος της ελληνικής ομάδας βρισκόμουν εκεί με μια διεθνή αποστολή και στο τέλος βρέθηκα στην κορυφή ταυτόχρονα με τους συμπατριώτες μας» διηγείται στο «Εθνος».

Το ερώτημα για έναν ορειβάτη με την εμπειρία και το βεληνεκές του Νίκου Μαγκίτση είναι αν μετά την κατάκτηση των πιο σημαντικών οροσειρών του πλανήτη έρχεται η στιγμή που οι στόχοι τελειώνουν. «Ποτέ δεν τελειώνουν οι προκλήσεις. Ακόμα και το Εβερεστ να κατακτήσεις υπάρχουν πολλά άλλα βουνά και πολλά άλλα μέρη του κόσμου για να δεις» είναι η αφοπλιστική απάντησή του. «Φέτος για παράδειγμα θα ανέβω στην κορυφή Αϊλαντ Πικ των Ιμαλαΐων στα 6.119 μέτρα. Η προσπάθεια δεν θα έχει μόνο ορειβασία, αλλά και πεζοπορία. Σημασία έχει να βλέπουμε τη φύση και τον αθλητισμό με κάποια σφαιρικότητα. Να παλεύουμε για κάτι καλύτερο» τονίζει.

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τον Νίκο Μαγκίτση, το 2011, είναι η κατάκτηση του Κ2, το οποίο έχει ύψος 8.611 μέτρα και είναι η δεύτερη υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Πρόκειται για ένα βουνό στο οποίο κανένας δεν έχει ανέβει κατά τη διάρκεια του χειμώνα και επιπλέον κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων μεταξύ αυτών που έχουν ύψος πάνω από 8.000 μέτρα.

«Αγριο βουνό»
Στην κορυφή του έχουν πατήσει 284 άνθρωποι, ενώ 66 έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας το. «Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση, γιατί αν και έχει χαμηλότερο ύψος από το Εβερεστ, οι δυσκολίες που παρουσιάζει είναι πολύ μεγαλύτερες» επισημαίνει ο κ. Μαγκίτσης.

Παρά το γεγονός ότι έχει ανέβει στις υψηλότερες κορυφές του κόσμου, ο κ. Μαγκίτσης έχει ένα ιδιαίτερο πάθος με τον Ολυμπο. Το πάθος αυτό χρονολογείται, όπως λέει, από τα παιδικά του χρόνια.

ΒΟΛΟΣ
Eκδήλωση τιμής για την αγάπη του στον Ολυμπο

Ο Ολυμπος αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τον κ. Μαγκίτση, αλλά και για τους ξένους ορειβάτες που έρχονται κατά χιλιάδες στη χώρα μας και προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή του. «Ο Ολυμπος σήμερα παρέχει τις δυνατότητες για πολλές και δύσκολες διαδρομές. Είναι ένα βουνό που το σέβονται και το αγαπούν όλοι.

Για τον λόγο αυτόν το επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 5.000 ορειβάτες και πεζοπόροι. Φυσικά το όνομα και ο μύθος παίζουν τον ρόλο τους».

Λόγω της αγάπης και της προσπάθειας που έχει καταβάλει για να «γνωρίσει» τον Ολυμπο σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους του, ο κ. Μαγκίτσης τιμήθηκε σε εκδήλωση των Ελασσονιτών του Νομού Μαγνησίας που έγινε χθες στον Βόλο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Ελληνας ορειβάτης παρουσίασε ένα ημίωρο βίντεο - οδοιπορικό με τίτλο «Από τον Ολυμπο μέχρι τις ψηλότερες κορυφές του πλανήτη».

Στέλιος Βογιατζάκης

 






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345