EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Πήλιο

Ποια η κατάσταση στο χιονοδρομικό και ποιες οι προτεραιότητες για την Κενταύρων Όρος. Συνέντευξη Τζούλια Τσαλίκη

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009 12:03:59 πμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa


-Το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Μαγνησίας. Πώς θα περιγράφατε την υπάρχουσα κατάσταση;

-Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου υπήρξε ένα από τα πρώτα που λειτούργησαν στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό μαζί με την ιδιαίτερη ομορφιά του βουνού, τη φήμη του που έρχεται από το μύθο και την ιστορία, το κατέστησαν από τα πιο γνωστά και αγαπητά. Όμως οι συνθήκες άλλαξαν. Στη διάρκεια κυρίως των δεκαετιών του '80 και του 90 δημιουργήθηκαν με κρατικές ενισχύσεις νέα χιονοδρομικά με προφανώς πιο σύγχρονο εξοπλισμό.
Αυτό ήταν αποτέλεσμα προσπαθειών παραγόντων, τοπικά και κεντρικά που αξιοποίησαν τις περιοχές τους διεκδικώντας με επιτυχία χρηματοδοτήσεις. Από τα πιο γνωστά παραδείγματα τα Καλάβρυτα που ξεκίνησαν το 1985, το Καρπενήσι που χρηματοδοτήθηκε το 1988 με πόρους από τα ΜΟΠ, αλλά και πιο πρόσφατα το Φαλακρό στο οποίο εισέρευσαν κοινοτικά κονδύλια το 2000. Πράγματι στο Πήλιο έγιναν ελάχιστες επενδύσεις στη διάρκεια αυτών των ετών. Αυτό είναι που θέλουμε να ανατρέψουμε με βήματα μεθοδικά και με ενέργειες στοχευμένες.

Η ίδρυση και λειτουργία της Κενταύρων Όρος Α.Ε με τη συμμετοχή της Νομαρχίας και των Δήμων αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Ταυτόχρονα φροντίζουμε έτσι ώστε η υπάρχουσα υποδομή να είναι στην καλύτερη κατάσταση. Κάναμε εκτεταμένες συντηρήσεις των αναβατήρων ώστε να πληρούνται στο βαθμό που γίνεται οι σημερινές προδιαγραφές, με βάση τις οδηγίες ξένων και ελληνικών διαπιστευμένων για το σκοπό αυτό οίκων, που κλήθηκαν στο χιονοδρομικό.

Εκμισθώνουμε διαστρωτικό μηχάνημα, ερπυστριοφόρο, για την καλύτερη προετοιμασία των πιστών για χιονοδρομία. Πέρυσι διαπλατύναμε την πρόσβαση των πεζών και αντικαταστήσαμε τον αναβατήρα αρχαρίων. Ο συρόμενος αναβατήρας επισκευάσθηκε εξ' ολοκλήρου και παραδίδεται φέτος σε πάρα πολύ καλή κατάσταση με καινούργια στοιχεία. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η υποδομή αυτή είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο της στην προσέλκυση των επισκεπτών στο Πήλιο, πράγμα που θα συμβάλλει στην οικονομική τόνωση της περιοχής ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

-Εκτός από πρόεδρος της Κενταύρων Όρος είστε και Αντιπρόεδρος της Ένωσης χιονοδρομικών κέντρων Ελλάδος. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πήλιο είναι γνωστά και κάποια από αυτά αφορούν σε όλα τα χιονοδρομικά. Ποια τα σημαντικότερα και ποιες οι προτάσεις που καταθέτετε;

=Οπωσδήποτε υπάρχουν σοβαρότατα θέματα. Η μη επίλυσή τους αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Οι αρχικές επενδύσεις για την ίδρυση των περισσοτέρων δεν επιλύουν ως δια μαγείας την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη.
Ένα μεγάλο ζήτημα είναι το ιδιοκτησιακό και γενικότερα το καθεστώς χρήσεων γης (δημόσια, κοινοτική, ιδιωτική κλπ). Επίσης είναι πολύ σημαντικό το θέμα των αδειοδοτήσεων τόσο των περιβαλλοντικών, όσο και των οικοδομικών. Βλέπετε ως εκ της φύσεώς τους τα χιονοδρομικά βρίσκονται σε περιοχές που διέπονται από διάφορα καθεστώτα προστασίας και είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητες. Πρέπει όμως να βρίσκουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην απόλυτη προστασία άρα και την απαγόρευση και στις δραστηριότητες που είναι επαρκείς χωρίς να γίνονται μπούμερανγκ για το περιβάλλον.

Η απραξία και η μη επίλυση των ζητημάτων όμως δεν είναι λύση. Υπάρχουν μέτρα ρύθμισης και λελογισμένης νόμιμης ανάπτυξης. Αυτό όμως χρειάζεται πολύ δουλειά και προσπάθεια από όλους τους συναρμόδιους φορείς.
Η αύξηση της περιόδου λειτουργίας είναι επίσης ένα ζητούμενο. Σε όλα τα χιονοδρομικά παρουσιάζεται το φαινόμενο περίπου το 80% των συνολικών εσόδων και συνολικών προσελεύσεων να πραγματοποιείται τις ημέρες αιχμής (Σαββατοκύριακα, αργίες, 12ήμερο εορτών Χριστουγέννων).

Οι προτάσεις μας αφορούν: α) Στην οργάνωση καμπάνιας ενημέρωσης -προσέλκυσης νέων πελατών, με οργανωμένα προσιτά 5μερα «πακέτα» (από Κυριακή έως Παρασκευή), β) Στην οργανωμένη προώθηση των «λευκών εβδομάδων» για τους μαθητές γυμνασίων, γ) Στην οργανωμένη προώθηση μέσω στοχευμένων προγραμμάτων του ΕΟΤ.

Και βέβαια δεν πρέπει να παραμελούμε το θέμα των επενδύσεων αλλά και των μεγάλων εξόδων συντήρησης τόσο των πιστών όσο και των αναβατήρων και γενικότερα του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων. Παρά το γεγονός ότι επενδύσεις σε χιονοδρομικά κέντρα επιδοτούνται μέσω του ισχύοντος Αναπτυξιακού Νόμου, παρατηρείται αδυναμία αξιοποίησης των παρεχομένων κινήτρων.
Προτείνουμε τη διερεύνηση υπαγωγής των χιονοδρομικών σε ειδικό καθεστώς αντίστοιχο με αυτό των Περιοχών Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), καθώς και διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για ίδρυση και λειτουργία ορεινών τουριστικών κέντρων 12μηνης λειτουργίας στους χώρους των υφιστάμενων χιονοδρομικών. Η έλλειψη αυτών των ρυθμίσεων καθώς και ξεκάθαρης αναπτυξιακής στρατηγικής έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να υπάρχει έντονος ανταγωνισμός κυρίως από χιονοδρομικά των γειτονικών βαλκανικών χωρών, τα οποία βρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη με βάση ξεκάθαρους κανόνες που ισχύουν εκεί.

-Ποιες οι προτεραιότητες και πως θα κινηθεί από εδώ και στο εξής η Κενταύρων Όρος;
Πολύ γρήγορα θα κινηθούμε στην οριστικοποίηση και εφαρμογή του σχεδιασμού που στο Γενικό Αναπτυξιακό Σχέδιο - Master Plan του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου (ΧΚΠ). Συγκεκριμένα στη διαμόρφωση και τη μελέτη βιωσιμότητας ενός επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της έκτασης των 4.500 περίπου στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από τους όμορους Δήμους και αποτελεί μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Κενταύρων Όρος Α.Ε.».

Η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του ΧΚΠ εξαρτάται από την επίτευξη στόχων επισκεψιμότητας καθ' όλη της διάρκεια του έτους. Για το σκοπό αυτό, μετά από εξέταση εναλλακτικών λύσεων, διαμορφώθηκε ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αφορά την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου με κύρια στοιχεία την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, τη δημιουργία νέων πιστών και την εγκατάσταση νέων αναβατήρων.

Επίσης στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου προβλέπεται η εγκατάσταση ελαφριών κατασκευών, οι οποίες αφορούν:

  • Δημιουργία χώρου υποδοχής, γενικότερης πληροφόρησης και ενημέρωσης στο διευρυμένο χώρο στάθμευσης (P2 και P3).
  • Χώρο έκδοσης εισιτηρίων και καρτών στη.
  • Εκσυγχρονισμό των μικρών υφιστάμενων εγκαταστάσεων (ιατρείο, σχολή σκι)

Παράλληλα, προβλέπεται η χωροθέτηση εντός της έκτασης του χιονοδρομικού κέντρου δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού κυρίως θερινών δράσεων.

Οι εναλλακτικές αυτές δραστηριότητες θα επιφέρουν αύξηση της τουριστικής περιόδου, εκμετάλλευση όλων των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου έτσι ώστε το κέντρο να λειτουργεί ως πόλος έλξης εκδρομέων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τέλος, η νέα χάραξη της παράκαμψης χιονοδρομικού του σκέλους Κισσός -Χάνια, ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου όπου δύναται να χωροθετηθούν ζώνες τουριστικής ανάπτυξης.

Τα προτεινόμενα έργα, θα είναι μείγμα δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, αναμένεται να αυξήσει την επισκεψιμότητα στο χιονοδρομικό κέντρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή λόγω της δημιουργίας εναλλακτικών μορφών αναψυχής και της διαφοροποίησης και διεύρυνσης του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα σε μακροχρόνια βάση μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ουσιαστικά στη δημιουργία ζήτησης σε χρονικές περιόδους με ελάχιστη επισκεψιμότητα μέχρι σήμερα.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345