EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Η γιορτή του Beaujolais Nouveau

Πείτε μας τη γνώμη σας: Σας αρέσει το Beaujolais Nouveau;

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011 7:16:13 μμ
ΠΗΓΗ: in.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Την τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου, ένα σλόγκαν ακούγεται σε διάφορες χώρες του κόσμο και ιδιαίτερα στη Γαλλία: "Το Beaujolais Nouveau (νέο Μποζολέ) έφτασε!". Η φράση αυτή παραπέμπει σ' ένα κάλεσμα για οινοποσία με το ομώνυμο κρασί, το πρώτο κρασί της σοδειάς, από την ερυθρή ποικιλία Gamay, της ιστορικής οινοποιητικής επαρχίας Beaujolais, βόρεια της Λυών.

Σύμφωνα με αυτή την παράδοση, φίλοι συνευρίσκονται για να πιουν Beaujolais Nouveau. Μπορεί το έθιμο αυτό να ξεκινά από πολύ παλιά, αλλά επισημοποιείται σαν ένα γαλλικό οινογευστικό έθιμο στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Λέγεται ότι η συνήθεια αυτή ήρθε με το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου, όταν καλλιτέχνες και διανοούμενοι της Γαλλίας, που ως γνωστόν λάτρευαν το κρασί, μετέφεραν αυτό το δρώμενο στο Παρίσι.
Υπάρχει όμως και μια πιο κυνική άποψη. Οι πλέον μυημένοι στα μυστικά του κρασιού δεν αναγνωρίζουν την αξία αυτής της παραγωγής. Πρόκειται μάλλον για ένα "εύκολο" κρασί, λένε, που άνθισε πριν από λίγες δεκαετίες σαν ένα προϊόν του Marketing.
Πάντως, την μεταπολεμική περίοδο σίγουρα βόηθησε, με την εύκολη κατανάλωσή του, τους ταλαιπωρημένους Γάλλους να δουν τη ζωή λίγο πιο αισιόδοξα.

Το "ανώριμο" κρασί της Βουργουνδίας
Το χρώμα του είναι ρουμπινί κόκκινο με ζωηρές ιώδεις ανταύγειες, συγκεντρωμένο και πολύ έντονο.
Στη μύτη είναι ευδιάκριτα τα κόκκινα φρούτα, το γλυκό κεράσι και μια δόση γαρίφαλου αρκετά έντονη και φίνα.
Στο στόμα κυριαρχούν αρώματα βατόμουρου, κερασιού και μαύρης σταφίδας που υπογραμμίζουν την προέλευσή του - ποικιλία Gamay - και την αρωματική φινέτσα του Nouveau.
Είναι μαλακό, αρωματικό, έχει δροσιστική οξύτητα και κλείνει με μια ευχάριστη επίγευση που θυμίζει μαρμελάδα.
Μπορείτε αν το πιείτε και ελαφρώς δροσερό, είτε μαζί με φαγητό, είτε και μόνο του.
Προσοχή όμως: το Beaujolais Nouveau δεν παλαιώνει, οπότε πιείτε το σχετικά σύντομα, όσο διαρκούν τα φρέσκα του αρώματα.

Στην Ελλάδα
Το ραντεβού λοιπόν για ένα ποτήρι Beaujolais Nouveau δίνεται πια σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου αγαπιέται το κρασί. Στη χώρα μας εδώ και μια δεκαετία περίπου οι κάβες, τα ειδικά γευσιγνωστικά μαγαζιά, ακόμα και οι δήμοι οργανώνουν βραδιές για να πιούνε το κρασί αυτό, συνήθως μεταξύ 15 και 25 Νοεμβρίου.
Τα Beaujolais Nouveau είναι γαλλικά κρασιά. Όμως έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για παρόμοιες παραγωγές και σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα έχουν υπάρξει άλλοτε καλά, άλλοτε όχι. Έχουν ουσιαστικά παραχθεί κρασιά "σαν" το Beaujolais Nouveau. Έχουν δηλαδή τα χαρακτηριστικά του "νέου" κρασιού, που δεν επιδέχεται παλαίωση.
ο Beaujolais
Η περιοχή αυτή της Βουργουνδίας έχει πλουσιότατη παραγωγή οίνου. Και προφανώς όχι μόνο το "πρώιμο" κρασί. Υπάρχουν 12 κύριοι τύποι κρασιών Beaujolais που καλύπτουν την παραγωγή 95 χωριών της περιοχής και 20.000 εκτάρια.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345