Υλικά για 8 κομμάτια
250 γραμμ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
240 γραμμ. αμύγδαλο, σκόνη (περασμένο στο multi)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 λοβό βανίλια (προαιρετικά)
4 αβγά
250 γραμμ. ζάχαρη, κρυσταλλική
230 ml έ.π. ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ και
προαιρετικά τη βανίλια. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, για περίπου δέκα λεπτά.
Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας συνεχώςκαι τελειώνουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε στη φόρμα για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρουμε.
Συμβουλές και κόλπα
Αν θέλουμε αρωματίζουμε το κέικ με: ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο), 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη ή με κομματάκια σοκολάτας της αρεσκείας μας.
Μπορούμε να αφαιρέσουμε 30 γραμμ. αλεύρι και να το αντικαταστήσουμε με 30 γραμμ. κακάο ή 100 γραμμ. αμύγδαλο, καβουρντισμένο και περασμένο από το multi.
Οταν βουτυρώνουμε τη φόρμα, την αφήνουμε για λίγα λεπτά στην κατάψυξη προτού την αλευρώσουμε. Με αυτόν τον τρόπο δεν μένει πολύ αλεύρι πάνω στα τοιχώματα της φόρμας.
Για να σιγουρευτούμε ότι το κέικ έχει ψηθεί, μπήγουμε σε αυτό ένα μαχαίρι και αν βγει καθαρή η λεπίδα είναι έτοιμο.