EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Πρόγωση καιρού επόμενων 15 ημερών

του Μιχάλη Ζιώτη

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 9:41:10 πμ
ΠΗΓΗ: Ski.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: MIK

Kαταρχάς μάλλον ξεκινάμε με κάτι αρνητικο....το ότι το χιόνι τουλάχιστον όπως φαίνεται στα Καλάβρυτα εξαφανίστηκε. Ανελεήτοι καταβάτες και υγρασία το εξαφάνισαν πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Παρόλο που φαινόταν να έχει μια αξιοπρεπή βάση αυτή χάθηκε γρήγορα.

 

Ο Παρνασσός μάλλον θα περάσει μια μικρή βάση για την επόμενη κακοκαιρία. Για τα άλλα χιονοδρομικά δεν πολυβοηθάνε οι κάμερες αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχει έστω μια μικρή βάση να περιμένει το επόμενο χιόνι. Αν δεν έχει καθόλου βάση χρειαζόμαστε δύο πολύ γερές κακοκαιρίες, ενώ αν υπάρχουν έστω και 5 πόντοι από κάτω έστω και στη μισή πίστα πολλές φορές αρκούν και δυο μέτριες κακοκαιρίες με 10-20 πόντους η κάθε μια και μπορεί να ανοίξει ένα χιονοδρομικό που δεν έχει πολύ άγριο με βράχια υπόβαθρο.

 

Καταρχάς παρατηρούμε στα 10+ σενάρια του gfs την επιθυμητή εικόνα καρδιογραφήματος όσων αφορά τις βροχωπτώσεις (niederschlag) με κάθε σενάριο να έχει δύο και τρεις κακοκαιρίες μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Παράλληλα στο διάγραμμα θερμοκρασιών έχουμε ένα δύο αρνητικά σενάρια με πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας στις 16-18 του μήνα με την πρώτη κακοκαιρία αλλά καταρχάς δεν έχουν μεγάλη πιθανότητα επιβεβαίωσης και όπως βλέπουμε ακόμα και αυτά συνηγορούν σε πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διάστημα και μέχρι την πρωτοχρονιά.

 

Βλέπουμε στα κύρια τρεξίματα των 3 μοντέλων που εμπιστευόμαστε μια σαφέστατη τάση για Άνοδο του Αζορικού Αντικυκλώνα επιτέλους Δυτικά της Ισπανίας. Τόσο καιρό είχαμε πολύ ισχυρά χαμηλά στον Ατλαντικό όπως κάθε Φθινόπωρο αλλά φέτος έίχαν μια φοβερή επιμονή και μαζί με την ταχύτητα του αεροχείμαρου στα ψηλά της ατμόσφαιρας έσπρωχναν τον Αζορικό μέσα και Νότια στην Ευρώπη μη επιτρέποντας χαμηλά να δημιοργηθούν στα Δυτικά μας και να μας έρθουν κακοκαιρίες.

 

Με τη σημερινή πρόγνωση έχουμε σαν δεδομένη την πρώτη κακοκαιρία την Παρασκευή η οποία δίνει αξιόλογες χιονοπτώσεις. Οι λεπτομέρειές της θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες αλλά μπόρούμε να σαφήνεια να μιλήσουμε για καλή χιονοκάλυψη σε Καλαβρυτα, Βαασιλίτσα, Καιμακτσαλάν και Πισοδέρι μέχρι το Σαββατοκύριακο. Ίσως στα χαμηλότερα έχουμε ένα μικρό άγχος για τις θερμοκρασίες που θα είναι οριακές αλλά και αυτό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες. Όπως βλέπουμε έχουμε ένα ισχυρό χαμηλό στην περιοχή της Βόρειας Γερμανίας και σε συνδυασμό με τον Αζορικό 1030 έξω από την Ισπανία και τον μεγάλο Σιβηρικό 1050 στη κεντρική Σιβηρία ύπάρχει το περιθώριο να έχουμε χαμηλό ακριβώς στην Ελλάδα.

 

Αυτή η κακοκαιρία προγνωστικά είναι "κλειδωμένη" και μένει να ξεκαθαριστούν οι ιδιαιτερότητές τηςώς προς την ένταση των φαινομένων.

 

 

Στη συνέχεια για τις 19 παρόλο που δεν ξέρουμε ακριβώς πως θα καταλήξει ο Αζορικός βλέπουμε ότι και τα 3 παρακάτω σενάρια δημιουργούν χαμηλό στην Ελλάδα με καλή κακοκαιρία που χιονίζει αρκετά τα βουνά μας. Θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες 1-2 ημέρες ακριβώς πως θα είναι η κακοκαιρία που μας δίνει αισιοδοξία ότι μετά από αυτήν θα έχουμε ανοιχτά χιονοδρομικά. Τα σενάρια πρακτικά είναι να έχουμε είτε ξύπνημα της μεσογείου με χιονοφόρο χαμηλό από το Ιόνιο ή μια κάθοδος από την Αδριατική χαμηλού που θα ευνοήσει τη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα.

 

Με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για ιδιαίτερα χιονοφόρο διάστημα 19-21 του μήνα αλλά προφανώς οι λεπτομέρειες και η προγνωσημότητα του θα ξεκαθαριστούν τις επόμενες μέρες. Αν η πρόγνωση δεν έχει μεγάλες αλλαγές τις επόμενες ημέρες μπορούμε να μιλήσουμε για αισιοδοξία ως προς το άνοιγμα χιονοδρόμικών.

 

 

 

 






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345