EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

ΧΙΟΝΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 11:10:28 πμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: Sirios

 

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (2)

Γνωρίζατε ότι κάθε Χειμώνα, ένα επτάκις εκατομμύριο (1,000,000,000,000,000,000,000,000) από κρυστάλλους χιονιού πέφτουν από τον ουρανό, και ότι χρειάζονται περίπου ένα εκατομμύριο μικρά σταγονίδια για να γίνει μια νιφάδα χιονιού; Όσο απλό κι αν φαίνεται με την πρώτη ματιά, το χιόνι είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ περίπλοκο φαινόμενο.

Δείτε 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το χιόνι!

 

10. Χιουμοριστική ορολογία χιονιού

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (1)

Δεν είναι όλα τα χιόνια ίδια και ποιος το ξέρει καλύτερα από τους skiers και τους snowboarders; Οι skiers δημιούργησαν στις αρχές του 20ου αιώνα την δική τους ορολογία για να περιγράψουν τα διάφορα είδη χιονιού. Η αργκό άλλωστε προσθέτει χιούμορ, χρώμα και προσωπικότητα σε κάθε λεξιλόγιο.

Ξέρατε ότι «Pow Pow» ή απλά pow (από σκόνη) είναι το φρέσκο ??χιόνι σε σκόνη, η οποία είναι στην πραγματικότητα ένα μαλακό, «αφράτου» τύπου χιόνι; Το «Champagne snow» έχει εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κάνετε ούτε μια χιονόμπαλα με αυτό. Το «champagne powder» είναι τέλειο για σκι επειδή είναι λείο και στεγνό, ενώ το «mashed potatoes» είναι ένα παλιό, πυκνό και βαρύ χιόνι στο οποίο είναι δύσκολο να κάνεις σκι.

9. Η μεγαλύτερη νιφάδα χιονιού στον κόσμο

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (2)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι «νιφάδες χιονιού είναι συσσωματώματα πολλών κατεψυγμένων κρυστάλλων πάγου. Οι περισσότεροι νιφάδες χιονιού είναι μικρότερες από 2,5 εκατοστά». Η περιεκτικότητα σε νερό των νιφάδων χιονιού είναι πιο μεταβλητή από ό,τι νομίζουμε. Μια μέση νιφάδα χιονιού αποτελείται από 180 δισεκατομμύρια μόρια νερού, αλλά η περιεκτικότητα του χιονιού σε νερό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η κρυσταλλική δομή, η ταχύτητα του ανέμου κλπ.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εικόνες από τις μεγαλύτερες νιφάδες χιονιού που έχουν καταγραφεί ποτέ, το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες αναφέρει ότι μια γιγαντιαία νιφάδα χιονιού βρέθηκε στο Fort Keogh της Montana στις 28 Ιανουαρίου 1887. Ήταν 38 εκατοστά σε πλάτος και 20 εκατοστά σε πάχος!

8. Τα χρώματα του χιονιού

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (3)

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το χιόνι είναι είτε λευκό ή μπλε, η ποικιλία των «χρωμάτων» του είναι από κίτρινο και πορτοκαλί σε πράσινο, ακόμη και μοβ, αλλά… είτε το πιστεύετε είτε όχι, το χιόνι είναι στην πραγματικότητα άχρωμο. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, «η σύνθετη δομή των κρυστάλλων χιονιού οδηγεί σε αμέτρητες μικροσκοπικές επιφάνειες από τις οποίες αντανακλάται επαρκώς το ορατό φως. Το λίγο φως του ήλιου που απορροφάται από το χιόνι, απορροφάται ομοιόμορφα πάνω από τα μήκη κύματος του ορατού φωτός, δίνοντας του έτσι την λευκή του εμφάνιση».

Τα ανθεκτικά στο κρύο άλγη είναι μικροί, φωτοσυνθετικοί οργανισμοί που αναπτύσσονται στο χιόνι και τον πάγο στις πολικές και αλπικές περιοχές. Τα διαφορετικά στελέχη των άλγεων μπορούν να χρωματίσουν το χιόνι κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, καφέ, πράσινο. Φυσικά, το χιόνι αποκτά το χρώμα του, αφού έχει πέσει. Μπορείτε να δείτε χιόνι που πέφτει ροζ, καφέ, πορτοκαλί ή κόκκινο, αν ο αέρας είναι γεμάτος με ρύπους, σκόνη ή άμμο. Πορτοκαλί χιόνι έπεσε πάνω από τη Σιβηρία το 2007 και το Κρασνονταρ (Ρωσία) καλύφθηκε από ροζ χιόνι το 2010.

7. Ρεκόρ χιονόπτωσης

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (4)

Εάν έχετε ποτέ αναρωτηθεί που έχει πέσει το περισσότερο χιόνι σε ένα χρόνο, εδώ είναι η απάντηση. Το όρος Baker, στο North Cascades της Ουάσιγκτον, κατέχει αυτό το εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ, με αναφερόμενη συσσώρευση 29 μέτρων χιονιού κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης της σεζόν 1998-1999. Πρόκειται για το νεότερο ηφαίστειο στην περιοχή του βουνού Baker και το πιο παγωμένο από τα αφιλόξενα ηφαίστεια Cascade. Το όρος Baker (3.284 μέτρα) είναι σίγουρα ένα από τις πιο χιονισμένα μέρη στη γη.

6. Ρεκόρ χιονόπτωσης σε ένα 24ωρο

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (5)

Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού που έπεσε σε ένα 24ωρο στις ΗΠΑ εμφανίστηκε στη Silver Lake του Colorado το 1921: 1,93 μέτρα χιονιού! Ένα άλλο εντυπωσιακό ρεκόρ 1,6 μέτρων σημειώθηκε στο Georgetown του Colorado στις 4 Δεκεμβρίου 1913.

Το κρύο ποτέ δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει την χιονόπτωση. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χιονίσει σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες αρκεί να υπάρχει κάποια πηγή υγρασίας και κάποιος τρόπος για άρση ή ψύξη του αέρα. Ωστόσο, οι μεγάλες χιονοπτώσεις συμβαίνουν συνήθως σε σχετικά θερμά κλίματα.

5. Ο μακρύτερος χειμερινός δρόμος στον κόσμο

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (6)

Κατασκευασμένος από την αρχή κάθε Ιανουάριο σε πάγο και χιόνι, ο δρόμος «Wapusk Trail» έχει μήκος 752 χιλιόμετρα και συνδέει τα Gillam, Manitoba και Peawanuk στο Οντάριο του Καναδά. Ο «Wapusk Trail» είναι ο μεγαλύτερος εποχιακός δρόμος του χειμώνα στον κόσμο, ενώ πήρε ακόμη και πιστοποιητικό από τα Guinness World Records.

Αυτός ο τύπος «προσωρινών αυτοκινητοδρόμων» έχει ένα σημαντικό ρόλο, καθιστώντας εφικτή την παράδοση αγαθών σε κοινότητες χωρίς μόνιμη οδική πρόσβαση. Ο ζεστός καιρός οδηγεί στο αναγκαστικό κλείσιμο του χειμερινού δρόμου αρχής γενομένης από τον Μάρτιο ή τις αρχές Απριλίου. Οι εναέριες μεταφορές είναι μια εναλλακτική λύση, αλλά έχουν σαφώς μεγαλύτερο κόστος.

4. Χιονοθύελλες και βόμβες

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (7)

Ξέρατε ότι μια χιονοθύελλα μπορεί να ρίξει πάνω από 39 εκατομμύρια τόνους χιονιού, μεταφέροντας ενέργεια ισοδύναμη με 120 ατομικές βόμβες; Η χιονοθύελλα γνωστή ως«The Great Blizzard of 1888» ήταν μια από τις πιο καταστροφικές χιονοθύελλες που χτύπησε το Νιου Τζέρσεϋ, τη Νέα Υόρκη, τη Μασαχουσέτη και το Κονέκτικατ. Η θύελλα έριξε σχεδόν 1,5 μέτρο χιονιού.

3. Ο γρηγορότερος μισός μαραθώνιος χωρίς παπούτσια στο χιόνι

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (8)

Ο Ολλανδός Wim Hof κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τον γρηγορότερο μισό μαραθώνιο χωρίς παπούτσια στο χιόνι και τον πάγο. Τον ολοκλήρωσε σε 2 ώρες 16 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα κοντά στο Oulu της Φινλανδίας, στις 26 Ιανουαρίου 2007. Οι εκπληκτικές του ικανότητες να αντέξει τους σκληρούς ανέμους, το χιόνι, τον πάγο και τις χαμηλές θερμοκρασίες τον έκαναν να κερδίσει το παρατσούκλι «Ice Man». Δείτε το εγχείρημα του

Κολυμπώντας για 80 μέτρα κάτω από τον πάγο του Βόρειου Πόλου κέρδισε ένα ακόμη Παγκόσμιο ρεκόρ Guinness.

2. Το μεγαλύτερο γλυπτό από χιόνι

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (9)

Μια ομάδα 600 καταπληκτικών γλύπτων παρουσιάσε στο Διεθνές Φεστιβάλ Γλυπτικής Harbin Ice and Snow που πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2007  το μεγαλύτερο γλυπτό χιονιού στον κόσμο με τίτλο «Ρομαντικά συναισθήματα». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν η πηγή έμπνευσης για το εντυπωσιακό γλυπτό μήκους 200 μέτρων ύψους 35 μέτρων. Αυτό το υπέροχο «τοπίο» ήταν το επίκεντρο του φεστιβάλ που έλαβε χώρα στην επαρχία Heilongjiang, ενός από τα ψυχρότερα μέρη της Κίνας.

1. Ο άνθρωπος χιονονιφάδα

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (10)

Κοιτάζοντας πίσω στον χρόνο, οι χιονονιφάδες έχουν συναρπάσει πολλούς διακεκριμένους επιστήμονες και φιλοσόφους όπως ο Καρτέσιος, ο Johannes Kepler και ο Robert Hooke, αλλά ο άνθρωπος που αφιέρωσε κυριολεκτικά ολόκληρη τη ζωή του για να μας δείχνει την ποικιλία και την ομορφιά της νιφάδας χιονιού είναι ο Αμερικανός Wilson A. Bentley (9 Φεβρουαρίου 1865 – 23 Δεκεμβρίου 1931).

Ο Wilson Bentley είναι ο πρώτος άνθρωπος που συνέλαβε κρυστάλλους χιονιού σε φιλμ. Γνωστός ως «The Man Snowflake», ο Bentley τράβηξε πάνω από 5000 φωτογραφίες με νιφάδες χιονιού και απέκτησε διεθνή αναγνώριση κατά τον 19ο αιώνα για την πρωτοποριακή εργασία του στους τομείς της φωτομικρογραφίας, γιατί τελειοποίησε τη διαδικασία της φωτογράφησης των νιφάδων χιονιού πριν λιώσουν ή εξαχνωθούν.

Η κληρονομιά του Bentley είναι εξαιρετικά πλούσια: Μια απέραντη βιβλιοθήκη με λεπτομερή περιοδικά, βιβλία, δημοσιευμένα άρθρα και πάνω από 5000 φωτογραφίες των «μικροσκοπικών θαυμάτων ομορφιάς», όπως συχνά αναφερόταν στις νιφάδες χιονιού.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Μάρτιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031