EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Το χιόνι υπάρχει, ο κόσμος αναζητείται…

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 12:33:28 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Χιόνι υπάρχει άφθονο, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει και κόσμος, αυτό που λείπει είναι οι τζίροι. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει ύστερα από μια συζήτηση με επιχειρηματίες του χειμερινού τουρισμού και υπεύθυνους χιονοδρομικών κέντρων.
«Τουλάχιστον φέτος η σεζόν θα είναι μεγάλη , εμείς είμαστε ανοικτοί από τα μέσα Δεκεμβρίου. Υπολογίζουμε φέτος να έχουμε περίπου 120 μέρες λειτουργίας, όταν την περσινή σεζόν, που ήταν από αυτές με τις λιγότερες χιονοπτώσεις δεν ξεπεράσαμε τις 80 » λέει ο κ. Τάσος Τόττης εκ των ιδιοκτητών του χιονοδρομικού κέντρου στο Πισοδέρι Φλώρινας (www.vigla-ski.gr). Είναι από εκείνους που εμφανίζονται σχετικά αισιόδοξοι. «Το βασικό είναι να υπάρχει χιόνι, εμάς οι τιμές μας είναι ούτως ή άλλως χαμηλές , ο καφές κοστίζει 2,5 -3 ευρώ, υπάρχουν εκδρομικά πακέτα που περιλαμβάνουν σκι, διαμονή και διατροφή για πέντε- έξι μέρες και δεν ξεπερνούν τα 230 ευρώ» λέει ο κ. Τόττης.
Στην χιονοδρομική… μητρόπολη της χώρας, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, οι υπεύθυνοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. «Αν συνυπολογίσει κανείς την κακή συγκυρία η φετινή χρονιά δεν πηγαίνει άσχημα, βρισκόμαστε πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας όσον αφορά τις επισκέψεις» λέει η υποδιευθύντρια του Χιονοδρομικού Κέντρου παρνασσού (parnassos-ski.gr) κυρία Σοφία Σιορόκου.
Τα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους δυο βασικούς εχθρούς τους, την οικονομική ανέχεια των Ελλήνων και τα ανταγωνιστικά βουλγαρικά χιονοδρομικά κέντρα, με…πρόσφορές. «Εμείς βασιζόμαστε ιδιαιτέρως στην νεολαία και τις οικογένειες, δεν είμαστε ένα χιονοδρομικό κέντρο για όσους θέλουν να κάνουν επίδειξη του πλούτου τους», λέει από την πλευρά του ο κ. Ευθύμης Βαζαίος, διευθύνων σύμβουλος στο Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων (kalavrita-ski.gr) που ανήκει κατά πλειοψηφία στον δήμο Καλαβρύτων. «Για αυτό το λόγο προτείνουμε μια σειρά από οικονομικά πακέτα που απευθύνονται στην οικογένεια, ενώ σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της περιοχής έχουμε πακέτα all-inclusive(διαμονή, σκι, ημιδιατροφή) με 55 ευρώ το άτομο ανά ημέρα», σημειώνει ο κ. Βαζαίος, που υπολογίζει την μέση ημερήσια επισκεψιμότητα στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων σε «περίπου 800 άτομα τις καθημερινές, και 2000 τα Σαββατοκύριακα. Από τις συζητήσεις που έχω κάνει με επιχειρηματίες της περιοχής όμως, υπολογίζουν τον τζίρο τους πεσμένο κατά 15-20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».
Η πιο περιγραφική εικόνα του φαινομένου δίνεται από τον κ. Αχιλλέα Παπαευθυμίου, ιδιοκτήτη της σχολής σκι Alpinezone.gr αλλά και καταστήματος με χιονοδρομικά είδη στην Βασιλίτσα Γρεβενών. «Πέρσι και πρόπερσι, δεν είχαμε χιόνι για πολλές μέρες. Παρόλα αυτά υπήρχε κόσμος που ανέβαινε στο βουνό και δεν παρέλειπε να ψωνίσει. Φέτος έχουμε χιόνι , υπάρχει κόσμος που έρχεται για να κάνει σκι , όμως τα μόνα τους έξοδα είναι το εισιτήριο για το χιονοδρομικό και η ενοικίαση του εξοπλισμού, για όσους δεν έχουν. Τα τάπερ με φαγητά από το σπίτι, ακόμα και τα μπουκάλια με ποτά είναι καινούργιο και φαινόμενο» τονίζει ο κ. Παπαευθυμίου που θεωρεί πως το σκι και το σνόουμπορντ γίνονται ξανά «σπορ για προνομιούχους, όπως ήταν τη δεκαετία του ’80. Φοβάμαι πως αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, αρκετοί από τους επαγγελματίες του χώρου θα κάνουν άλλη δουλειά σε λίγο καιρό».
«Φέρτε τα παιδιά στο χιόνι»
Η Παγκόσμια Μέρα Χιονιού στις 22 Ιανουαρίου, θα γιορταστεί φέτος με ιδιαίτερο τρόπο από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, το οποίο συμμετέχει στην καμπάνια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι, με τίτλο «Φέρτε τα παιδιά στο χιόνι». Από τις 16 έως τις 22 Ιανουαρίου η είσοδος στο χιονοδρομικό θα είναι δωρεάν για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών, από την Δευτέρα έως την Παρασκευή δωρεάν θα είναι και η ενοικίαση εξοπλισμού, επιπλέον για κάποιες ώρες της ημέρας θα παραδίδονται και δωρεάν μαθήματα σκι. «Στο κάτω κάτω της γραφής» λέει η κυρία Σιορόκου, «μια μέρα στο βουνό, κοντά στη φύση, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά για τον καθένα»

ΠΗΓΗ: ΤΡΟΚΤΙΚΟ






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345