EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Στις 29 Σεπτεμβρίου θα ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα για το Σότσι

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 9:58:01 μμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Τα Νέα»     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Την ίδια ώρα που η Ολυμπιακή Επιτροπή ετοιμάζεται για τις Τελετές Αφής και Παράδοσης της Φλόγας, αλλά και τη Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Σότσι 2014», αναγκάζεται να κινείται και νομικά ψάχνοντας τον πρόεδρο-φάντασμα της ελληνικής ομοσπονδίας χιονοδρομίας, ο οποίος, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, πήρε τα 10.000 ευρώ που προέρχονταν από τη ΔΟΕ, για την προετοιμασία των αθλητών και εξαφανίστηκε!

Ο νέος πρόεδρος, κ. Περάκης, μιας από τις πιο αμαρτωλές ομοσπονδίες, στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, όπως καταγγέλει η ΕΟΕ παρακράτησε τα 10.000 ευρώ που του έδωσε η ΕΟΕ  μέσω ΔΟΕ, για την προετοιμασία των δύο πρώτων αθλητών μας, που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

Μάλιστα, ήδη παραιτήθηκε το ΔΣ της ομοσπονδίας και αναμένονται εξελίξεις, αλλά είναι λυπηρό για πολλοστή φορά να απασχολεί αρνητικά την επικαιρότητα η ομοσπονδία χιονοδρομίας.

Την ώρα μάλιστα, που η χώρα μας ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να χαρίσει και πάλι το ολυμπιακό φως σε μια ακόμα πόλη, το Σότσι, που φιλοξενεί του χρόνου τους αγώνες.

Η Τελετή Αφής θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου στην Αρχαία Ολυμπία στις 12 το μεσημέρι με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον 18χρονο πρωταθλητή της χιονοδρομίας Γιάννη Αντωνίου (με δεύτερο τον διάσημο ρώσο παίκτη του χόκεϊ επί πάγου, Αλεξάντερ Βέτσκιν), ενώ η Τελετή Παράδοσης της Φλόγας στη ρωσική αντιπροσωπεία, είναι προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο και θα την τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Μάλιστα, στην Αρχαία Ολυμπία, θα κάνει και την πρώτη του δημόσια εμφάνιση και ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

«Πριν από λίγες ημέρες, στο Μπουένος Αϊρες, εξελέγη νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, ο Δρ. Τόμας Μπαχ. Η εκλογή ενός Ευρωπαίου, πρώην προέδρου της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη για το Ολυμπιακό κίνημα στην Ευρώπη, γιατί σημαίνει γνώση των θεμάτων που αντιμετωπίζει και συμπαράσταση και λύσεις σε προβλήματα, όπου υπάρχουν. Ο Τόμας Μπαχ ξέρει καλά την Ελλάδα, είναι φιλέλληνας και θεωρούμε ότι θα βοηθήσει τόσο την ΕΟΕ στα θέματά της με τη ΔΟΕ όσο και τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις της ΕΟΕ» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, που αφού εξέφρασε την ικανοποίηση όλων των μελών της ολυμπιακής οικογένειας για την παραμονή της πάλης στο πρόγραμμα, μίλησε και για την Τελετή Αφής, αλλά και παράδοσης της φλόγας στους Ρώσους:

«H ΕΟΕ για μία ακόμη φορά, είναι έτοιμη για μια άψογη διοργάνωση της Τελετής Αφής, της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους και της Τελετής Παράδοσης της Φλόγας, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν στις αρχές του επόμενου έτους στο Σότσι της Ρωσίας. Διοργάνωση που θα προβάλλει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο, και θα υπενθυμίσει σε όλους ότι οι Έλληνες παραμένουν άξιοι θεματοφύλακες της Ολυμπιακής κληρονομιάς τους.

Πολυπληθής αντιπροσωπεία από τη Ρωσία με επικεφαλής τον πρώην Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Αλεξάντερ Ζούκοφ, - ο οποίος στο Μπουένος Αϊρες εξελέγη και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής - και τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό, Ντμίτρι Κόζακ, θα έλθει στην Ελλάδα για να παραστεί στις δύο τελετές.

Aυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι, η μεγάλη προσπάθεια που κάναμε προκειμένου να μην επιβαρύνουμε το ελληνικό δημόσιο με έξοδα σε αυτή την δύσκολη εποχή για τη χώρα μας. Έτσι, επιτύχαμε όλες οι δαπάνες της Λαμπαδηδρομίας να καλυφθούν από τις προσφορές τοπικών Δήμων αλλά και ιδιωτών. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους μέσα από την καρδιά μου, για την προσφορά τους» συνέχισε ο Σπύρος Καπράλος, που εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα με παράδοση στα χιονοδρομικά σπoρ, στο Σότσι θα έχουμε και ελληνική αποστολή που θα παρελάσει πρώτη στο Ολυμπιακό στάδιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, Γιάννης Καρράς, παρουσίασε τη Λαμπαδηδρομία με αριθμούς, αποκαλύπτοντας πάντως ότι λόγω απροθυμίας των Ρώσων να μας προμηθεύσουν περισσότερες δάδες και στολές, αυτή θα είναι η μικρότερη Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους σε σχέση με τις προηγούμενες. Θα κρατήσει μόλις μια εβδομάδα με λιγότερες στάσεις.

«Δεν ξέρω γιατί ήταν έτσι αρνητικοί. Μας είπαν ότι το εργοστάσιο δεν παράγει άλλες δάδες γιατί προετοιμάζει μεγάλη ποσότητα για τη διαδρομή επί ρωσικού εδάφους, αφού έχουν να καλύψουν εκεί  65.000 χιλιόμετρα. Ετσι απάντησαν αρνητικά στο αίτημά μας, για αποστολή μεγαλύτερου αριθμού. Εστω και έτσι, η Λαμπαδηδρομία θα καλύψει 2.000 χιλιόμετρα στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ενώ το ιερό Φως θα μεταφέρουν 250 Λαμπαδηδρόμοι και θα περάσει από 33 πόλεις και 23 νομούς της χώρας» τόνισε ο κ. Καρράς.

Η Ινώ Μενεγάκη, που για μια ακόμα φορά θα είναι η πρωθιέρεια που θα ανάψει τη φλόγα με τη βοήθεια του θεού του ήλιου, Απόλλωνα, βλέπει και αυτή την τελετή ξεχωριστά: «Σε κάθε Αφή νοιώθω πραγματικά δέος σαν να είναι η πρώτη φορά. Είναι άλλωστε ξεχωριστή αλλά τόσο σημαντική κάθε διαδικασία. Μην ξεχνάμε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχουν τρεις τελετές. Της έναρξης και της λήξης που σχετίζονται με τη διοργανώτρια χώρα και αυτή της Αφής της Φλόγας που έχει να κάνει με τη χώρα που γέννησε τους αγώνες».

Από την πλευρά της, η χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου πέρασε το δικό της μήνυμα: «Εμείς έχουμε την ελπίδα ότι το φως της Φλόγας θα δυναμώσει την ελπίδα για ειρήνη στη Συρία με την πρόταση της Ρωσίας. Το μήνυμα ειρήνης μέσω της Τελετής της Φλόγας θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο θυμίζοντας ότι σε κάθε πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι αλλά μόνο θύματα».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, συζητήθηκε και το θέμα με την εφεδρεία στην οποία μπαίνουν και οι ολυμπιονίκες που είχαν εξασφαλίσει διορισμό στο δημόσιο.

«Η πολιτεία είχε νόμους, που έγιναν…λάστιχο και μπήκαν και πολλοί που δεν άξιζαν. Αλλά ας μην καούν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά και ας επιβραβεύονται οι αθλητές μας που μας έχουν χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις» είπε ο Σπύρος Καπράλος και τον λόγο πήρε και ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός:

«Ήταν ένα θέμα που μας απασχόλησε και το συζήτησα με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να γίνει στην πρώτη φάση κάτι, αλλά στην αμέσως επόμενη, θα μοριοδοτηθούν οι Ολυμπιονίκες μας με 30 μόρια και οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές με 25, για να αποκατασταθεί έτσι η όποια αδικία» τόνισε ο κ.Ανδριανός που είχε μιλήσει και για την τελετή:: «Οι Έλληνες ευχόμαστε στο φίλο ρωσικό λαό κάθε επιτυχία στη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Και ταυτόχρονα, βεβαίως, ευχόμαστε καλές επιδόσεις στους αθλητές και διακρίσεις για την εθνική μας αποστολή. Θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την άψογη προετοιμασία της Τελετής Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας ενόψει των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας.
Η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, ανταποκρίνεται πλήρως στην ευθύνη της ως θεματοφύλακα του Ολυμπιακού Κινήματος, μεταλαμπαδεύοντας μαζί με την Φλόγα μήνυμα άμιλλας και αγωνιστικότητας, υπέρβασης και αλληλοσεβασμού σε ολόκληρο τον κόσμο».






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345