EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Βέρμιο: μια βατή πρόκληση για πεζοπορία

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013 5:29:17 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΑΓΓΕΛΗ

Αγριοτριανταφυλλιές, κυκλάμινα, κρίνα, αγριολούλουδα, ένα πολύχρωμο χαλί που αλλάζει με τις εποχές, πυκνά δάση από μαύρη πεύκη, καστανιές, οξιές, δρυς που ξετυλίγονται μέχρι τις γεμάτες αίγλη κορυφές και κρύβουν βατά μονοπάτια που «κυλάνε» μαζί με ρυάκια, παραπόταμους και ορμητικά νερά.

Το Βέρμιο, στο νομό Ημαθίας, είναι ένα βουνό ομαλό, με την ψηλότερη κορυφή του λίγο πάνω από τα 2.000 μέτρα. Οι πλαγιές του, κυρίως οι ανατολικές, αυτές που βλέπουν την Ημαθία, είναι κατάφυτες. Λόγω της ηπιότητάς τους το Βέρμιο αποτελεί σημαντικό προορισμό πεζοπορίας. Στο βουνό υπάρχουν πάνω από 70 χιλιόμετρα σηματοδοτημένων μονοπατιών, ενώ καταλληλότερες εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Από εδώ διέρχεται και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, διασχίζοντας τα Τρία Πέντε Πηγάδια, το Σέλι, την Παναγία Σουμελά.

Σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, η επίσκεψη στην περιοχή για πεζοπορία αλλά και ηρεμία στα διάσπαρτα ορεινά χωριά στις πλαγιές του βουνού είναι εύκολη.

Η Βέροια εκτείνεται κάτω από τη σκιά του Βερμίου και η Νάουσα πλαγιάζει στους πρόποδές του, αποτελώντας πύλες εισόδου του πληθωρικού όρους, στο οποίο, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, οι πρώτοι αρχαίοι Μακεδόνες βρήκαν τους περίφημους κήπους του μυθικού Βασιλιά Μίδα.

Αξιοθέατα

Οι δύο πόλεις της Ημαθίας, αλλά και χωριά, όπως η Κουτσούφλιανη, η Μεταμόρφωση, η Καστανιά, το Ανω Σέλι, μπορούν να σας φιλοξενήσουν για μια εξόρμηση στα αξιοθέατα της περιοχής, αλλά και να αποτελέσουν το ορμητήριο για τις ορεινές αποκαλύψεις σας.

Οσοι αγαπούν τους αρχαίους θησαυρούς μπορούν να επισκεφτούν τους περίφημους Μακεδονικούς Τάφους των Λευκαδίων, τη Σχολή του Αριστοτέλη, στα Ισβόρια, και λίγο μακρύτερα τη Βεργίνα και την Πέλλα, για να γνωρίσουν από κοντά την κοιτίδα του Αρχαίου Μακεδονικού Πολιτισμού.

Το άλσος Αγίου Νικολάου

Ξεκινήστε από το άλσος του Αγίου Νικολάου, μόλις 3 χλμ. από την πόλη της Νάουσας, ένα τεράστιο πάρκο 60 στρεμμάτων που παίρνει ζωή από τις πηγές του ποταμού της Αράπιτσας, ενώ αποτελεί και είσοδο πολλών μονοπατιών πεζοπορίας.

Φλαμουριές, βελανιδιές, αιωνόβιοι πλάτανοι και η φρέσκια δροσιά του τρεχούμενου νερού σκορπούν ζωή και θετική ενέργεια. Στα όριά του υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με τις αξιόλογες αγιογραφίες, οι πηγές του ποταμού, μια μικρή τεχνητή λίμνη, το εκτροφείο Θηραμάτων και πολύς... τουρισμός. Κάντε μια όμορφη περιήγηση στο γεμάτο ζωντάνια δάσος και συνεχίστε με δυσκολότερες βόλτες προς τις κορυφές του Βερμίου.

Ακολουθώντας τα μονοπάτια και τις ειδικές σηματοδοτημένες διαδρομές, όπως το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, μπορείτε να εξερευνήσετε πολλές πτυχές του Βερμίου, που είναι βατό και προσπελάσιμο όλο το χρόνο. Τα διάσπαρτα ξωκλήσια προσφέρουν πολλές γωνιές ανάπαυσης μετά από μια διαδρομή με τα πόδια.

Για Μουντάκι

Η προσέγγιση του μονοπατιού, που έχει πολύ καλή σήμανση, γίνεται από το πάρκο του Αγίου Νικολάου Νάουσας. Το μονοπάτι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις πηγές του Αράπιτσα, από όπου μπορείτε σε λίγα λεπτά να βρεθείτε στο εκτροφείο Θηραμάτων. Εκεί είναι η πύλη του μονοπατιού. Επειτα από περίπου μισή ώρα πεζοπορίας θα συναντήσετε μια διακλάδωση, στην οποία το μονοπάτι χωρίζεται στα δύο, το ένα για Μουντάκι μέσω Μαυρόλακκου, το άλλο μέσω σελιώτικου ρέματος, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι δασεργάτες του Βερμίου για να κατεβάζουν με τα μουλάρια ξύλα από τις πλαγιές του βουνού στη Νάουσα. Μην τρομάξετε αν ξεπροβάλει κανένα ζαρκάδι ή λαγός, εξακολουθήστε να απολαμβάνετε τη μυρωδιά του φρέσκου δυόσμου και της μέντας, καθώς και τη βαθιά σκιά της μαύρης πεύκης.

Αγ. Νικόλαος - Υπαπαντή

Μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Υπαπαντής με μια στάση στον Προφήτη Ηλία, και να φτάσετε, αν έχετε δυνάμεις, και στην ομώνυμη κορυφή, όπου μπορείτε να πάτε μέσω τριών διαδρομών. Καλύτερα να ακολουθήσετε το πιο εύκολο και καλά σηματοδοτημένο σε ένα μεγάλο μέρος του μονοπάτι. Μόλις περάσετε τη διασταύρωση για Τρία Πέντε Πηγάδια, στο δρόμο για Αγιο Νικόλαο, στρίψτε δεξιά και αμέσως αριστερά σε χωματόδρομο, στο τέλος του οποίου αρχίζει το μονοπάτι που προσφέρει μια υπέροχη πεζοπορία σε δάση οξιάς, βελανιδιάς και καστανιάς. Στην ίδια διαδρομή, λίγο πριν από τον Προφήτη Ηλία, υπάρχει άλλο μονοπάτι για Τρία Πέντε Πηγάδια.

Ομορφη είναι η διαδρομή κι από το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου μέχρι την κορυφή Ασούρμπασι, στα 1.874 μ., μέσα από δάση οξιάς. Η κύρια ράχη του βουνού είναι πολύ ομαλή και πλατιά και πολύ εύκολα μπορείτε να προσεγγίσετε την κορυφή.

Για τους φίλους των χειμερινών σπορ, δύο μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα, το «Σέλι» και τα «Πηγάδια», βρίσκονται σε απόσταση 18 χλμ. από την πόλη, το καθένα όμως σε διαφορετική κατεύθυνση.

Και σπήλαια

Μερικά ενδιαφέροντα σπήλαια που υπάρχουν διάσπαρτα κοντά ή και λίγο μακρύτερα από την πόλη (Σαράντα Κάμαρες, Λιμνοσπήλαιο, Κράστας, Αρκοχωρίου κ.ά.) αποτελούν αληθινές προκλήσεις για τους λάτρεις των σπηλαιολογικών εξερευνήσεων.

Γαστρονομικές εκπλήξεις

Στην περιοχή υπερτερούν τα κρέατα, ενώ το παραδοσιακό και ξακουστό γλυκό ρεβανί της Βέροιας συνοδεύει γευστικά κάθε εξόρμηση για φαγητό.

Η τοπική κουζίνα της Νάουσας διατηρεί πολλά κοινά στοιχεία από τη μακεδονίτικη και την πολίτικη κουζίνα, ενώ πασίγνωστα είναι τα περίφημα κρασιά της. Αυτή η εποχή μέχρι και τέλη Νοεμβρίου, κατά την οποία γίνεται ο τρύγος, η παραγωγή νέου κρασιού και η παραγωγή τσίπουρου, είναι η καλύτερη για ξενάγηση στα οινοποιεία.

Πηγή: agelioforos.gr






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Μάρτιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031