EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Αχαϊα: Το Master Plan του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων

Τα σχέδια για τη μετεξέλιξη του Κέντρου σε ένα χώρο αναψυχής και άθλησης όλες τις εποχές του χρόνου

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 1:40:58 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Με τη μαζική συμμετοχή πολιτών, φορέων και επιχειρηματικών και κατοίκων των Καλαβρύτων, χιονοδρομικών και ορειβατικών συλλόγων, αλλά και απλών χιονοδρόμων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η Ημερίδα με θέμα τις «Αναπτυξιακές Δυνατότητες του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων», που διοργάνωσε ο δήμος Καλαβρύτων σε συνεργασία με τη διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιολογίνας, παρουσιάστηκε το Master Plan του ΧΚΚ από την ομάδα των επιστημόνων που εκπόνησαν τη μελέτη και το κοινό είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά να μάθει με λεπτομέρειες το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης του ΧΚΚ που κατά κοινή ομολογία θα εκτινάξει τις "μετοχές" του Χιονοδρομικού Κέντρου ενώ θα προσδώσει σοβαρή οικονομική ανάσα στα Καλάβρυτα αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

1.  Το Master Plan για την ανάπτυξη του ΧΚΚ χαράζει το δρόμο για τη μετεξέλιξη του Κέντρου σε ένα υπερσύγχρονο χώρο αναψυχής και άθλησης για όλες τις εποχές του χρόνου. Εκπονήθηκε από την ECOSIGN, την μεγαλύτερη διεθνή εταιρεία σχεδίασης χιονοδρομικών κέντρων και προβλέπει το διπλασιασμό του, με επέκταση προς το Αυγό και τον Ξερόκαμπο.

2. Προβλέπει επίσης την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου σημερινού εξοπλισμού και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων όπως:

- Ορεινή ποδηλασία

- Προπονητήρια ποδοσφαίρου

-Κατασκηνώσεις

-Αμφιθέατρο, που αναπτύσσονται γύρω από τη λίμνη της τεχνητής χιόνωσης.

 Στην κορυφή του βουνού σε 8 λεπτά!

Το master plan είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που μπορεί να υλοποιηθεί σε φάσεις μέσα σε ένα ορίζοντα δεκαετίας. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει έργα που υλοποιούνται μέσα στο σημερινό «οικόπεδο» του Κέντρου. Περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κυριότερων αναβατήρων του Κέντρου με βασικό άξονα την ταχεία και ασφαλή ανάβαση στη Στύγα, ένα όνειρο των χιονοδρόμων εδώ και χρονιά. Ο προβλεπόμενος αποσυμπλεκόμενος αναβατήρας θα μεταφέρει στην κορυφή τους χιονοδρόμους σε χρόνο 8 λεπτών έναντι των 30 λεπτών που απαιτούνται σήμερα.  Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την παραχώρηση της προβλεπόμενης από το master plan έκτασης στον Ξερόκαμπο και στο Αυγό.

Ζητούμενο η χρηματοδότηση

Οι μελέτες για την υλοποίηση της Α’ φάσης του έργου βρίσκονται σε πλήρη ωριμότητα. Σε μια εποχή που η Κυβέρνηση ζητά ώριμα έργα για ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα, ώστε να ενισχυθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι έτοιμο με ώριμες μελέτες προς άμεση εφαρμογή. Συνεπώς το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση του έργου. Στον αγώνα δρόμου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σήμερα πίσω από τον ανταγωνισμό. Η ανάγκη για ταχεία προώθηση του αναπτυξιακού προγράμματος των Καλαβρύτων είναι επιτακτική για τη βιωσιμότητα της περιοχής κατά τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του ΧΚΚ  Γιώργος Λαζουράς, κάλεσε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να συστρατευτεί στον αγώνα για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου.

"Το υπόβαθρο είναι έτοιμο. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση και να μην καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λαζουράς, προσθέτοντας ότι "οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να στηρίξουν τη συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση η οποία προς έκπληξη όλων, είναι η μοναδική κερδοφόρα".

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΧΚΚ Θύμιος Βαζαίος δήλωσε:

" Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων παρουσίασε ένα άρτιο master plan και απέδειξε ότι έχει ώριμες μελέτες για την Α' φάση υλοποίησής του. Είναι κρίσιμη σήμερα η ένταξη του σχεδίου αυτού σε κάποιο από τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα. Η ανταγωνιστικότητα του Χιονοδρομικού και συνεπώς η βιωσιμότητα της ορεινής περιοχής των Καλαβρύτων εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κινηθούμε, ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση των έργων που θα δώσουν νέα και μακρόχρονη πνοή στον τόπο".

Αφετηρία για ανάπτυξη, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η Μαρία Κανελλοπούλου που τίμησε τις εργασίες της ημερίδας. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: "Κι εμείς με τη σειρά μας, θα δώσουμε τον αγώνα για να προσελκύσουμε επενδυτές".

"Χωρίς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων η επιχειρηματική κοινότητα της πόλης θα σβήσει...", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Τρύφων Φωτόπουλος  και δεσμεύθηκε να μεταφέρει την είδηση για την ετοιμότητα του ΧΚΚ να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης στον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.

"Η Περιφέρεια πρέπει να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της", συμπλήρωσε ο πρώην δήμαρχος Καλαβρύτων και πρώην βουλευτής Θανάσης Παπαδόπουλος  και απευθυνόμενος προς τον

εκπρόσωπο της Περιφέρειας ζήτησε άμεσα να κινητοποιηθούν διαδικασίες για την ένταξη των ώριμων μελετών που αφορούν την ανάπτυξη του ΧΚΚ.

Τις εργασίες της Ημερίδας παρακολούθησαν επίσης, πολλοί επιχειρηματίες της πόλης, πλήθος πολιτών και φορέων των Καλαβρύτων, μέλη χιονοδρομικών συλλόγων και απλοί χιονοδρόμοι από όλη την Ελλάδα.

Ετικέτες

Καλαβρύτων,





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345