EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Κατάβαση Στα 3-5 Πηγάδια Κάνουν Γάλλοι Και Αυστριακοί

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 8:36:12 μμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ online»     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Το αρθρο ειναι αναδιμοσιευμεμενο απο το φορουμ του snowclub.gr


Χεκίμογλου Αχιλλέας

 
«Κατάβαση» στα 3-5 Πηγάδια κάνουν Γάλλοι και Αυστριακοί
Επιχειρήσεις από τις δύο χώρες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για το χιονοδρομικό
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2012 05:45
Δημοσιευμένη  εικόνα
Το χιονοδρομικό κέντρο στα 3-5 Πηγάδια του νομού Ημαθίας έχει απότομες πίστες, οι οποίες είναι άψογες για πρωταθλητισμό, αλλά όχι και τόσο κατάλληλες για ερασιτέχνες και για αυτόν τον λόγο προβλέπεται επέκταση του κέντρου και σε πιο «καλά» εδάφη, κατάλληλα για αρχάριους και τουρίστες.




Ενδιαφέρον από γαλλικές και αυστριακές επιχειρήσεις για συμμετοχή στον διαγωνισμό για την αναβάθμιση, επέκταση και εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου στα 3-5 Πηγάδια του νομού Ημαθίας με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καταγράφεται στο υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η γαλλική και η αυστριακή πρεσβεία απάντησαν στην πρόσκληση του υπουργείου λέγοντας ότι επιχειρήσεις από τις χώρες τους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον επερχόμενο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο. Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή εταιρειών και από άλλα κράτη που έχουν σημαντική παράδοση και τεχνογνωσία στα χειμερινά θέρετρα.
Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους, καθώς όπως αναφέρουν πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας το οποίο έχει μελετητική ωρίμαση ελάχιστα γραφειοκρατικά θέματα και το σημαντικότερο πλήρη υποστήριξη από την τοπική κοινωνία. Ετσι θεωρούν ότι η αξιοποίησή του θα έχει και πιλοτικό χαρακτήρα και ευελπιστούν ότι και άλλοι δήμοι θα ακολουθήσουν.
Ο παραχωρησιούχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό, τη λειτουργία, την εκμετάλλευση και την επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου για 40 χρόνια, ενώ θα πρέπει να επενδύσει 25 - 30 εκατ. ευρώ. Ενα από τα βασικά κριτήρια του διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου θα είναι το ποσοστό των εσόδων που θα λαμβάνει ο δήμος από τον κύκλο εργασιών. «Πυρήνας» του σχεδίου ΣΔΙΤ είναι η δημιουργία 130 θέσεων εργασίας, η βελτίωση της τοπικής οικονομίας και οι ευρύτερες συνέργειες για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον.
Η ωρίμαση του σχεδίου ξεκίνησε το 2003 όταν ανατέθηκε στην καναδική εταιρεία Ecozine που έχει σχεδιάσει περί τα 250 χιονοδρομικά κέντρα στον κόσμο να φτιάξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο για το χιονοδρομικό κέντρο. Στη συνέχεια ακολούθησε οικονομοτεχνική μελέτη της Kantor, που έδειξε ρυθμό απόδοσης της επένδυσης ύψους 8%, δηλαδή περίπου 2,7 εκατ. ευρώ κατ' έτος, ενώ έγινε η επιλογή η παραχώρηση να διαρκέσει 40 έτη - αντί 25 ετών που συνηθίζεται διεθνώς - για την εξασφάλιση ενός «μαξιλαριού» ασφαλείας για τον επενδυτή.
Τον Οκτώβριο θα τρέξει η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού και περί τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχει γίνει η προεπιλογή και να ξεκινήσει η δεύτερη φάση, αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου, υπό την αίρεση τυχόν δικαστικών προσφυγών.
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του χιονοδρομικού κέντρου είναι ότι διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης, με 20 «κανόνια» που ρίχνουν τεχνητό χιόνι και μπορούν να καλύψουν τυχόν ελλείψεις. Ωστόσο, πρόκειται για «δύσκολο» βουνό, αφού έχει απότομες πίστες οι οποίες είναι άψογες για πρωταθλητισμό αλλά όχι και τόσο κατάλληλες για ερασιτέχνες. Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο, επισημαίνουν κύκλοι κοντά στην υπόθεση, στο σχέδιο ΣΔΙΤ προβλέπεται επέκταση του κέντρου και σε πιο «καλά» εδάφη, κατάλληλα για αρχάριους και τουρίστες.


Το Μπάνσκο της Βουλγαρίας δείχνει τον δρόμο
Η αξιοποίηση με βάση τη διεθνή εμπειρία μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου

Στο εξωτερικό τα χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν από τον ιδιωτικό τομέα και αρκετά αποτελούν συμπράξεις με δήμους ή κοινοπραξίες χιονοδρομικών κέντρων σε περιφερειακό επίπεδο. Υπάρχουν εξειδικευμένες επιχειρήσεις που κατασκευάζουν, λειτουργούν και εκμεταλλεύονται χιονοδρομικά κέντρα, όπως για παράδειγμα η γερμανική Doppelmayr που εκσυγχρόνισε το γειτονικό μεν, ανταγωνιστικό με τα 3-5 Πηγάδια, δε, Μπάνσκο της Βουλγαρίας. Το Μπάνσκο, ένα άλλοτε σοσιαλιστικού χαρακτήρα χιονοδρομικό, που λειτουργούσε με εξοπλισμό του στρατού ως τη δεκαετία του 1980 και είχε ανύπαρκτες υποδομές για να σηκώσει τουριστικές δραστηριότητες, σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 κλίνες και με την ανάπτυξή του δημιουργήθηκε μια ολόκληρη πόλη.
«Εχει παρέλθει ο καιρός που το κράτος μπορούσε να κάνει τον επιχειρηματία» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Νάουσας κ. Χρήστος Παππάς. Οπως σημειώνει, οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχουν την ευελιξία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα και η χρήση της διεθνούς εμπειρίας και η αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα είναι μονόδρομος, «διότι αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη».
«Ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας. Κανένας επενδυτής δεν θα έρθει επειδή έχει πειστεί για τα ωραία μας λόγια. Εχοντας έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, τις οικονομοτεχνικές μελέτες και τις αδειοδοτήσεις, θεωρούμε ότι διαθέτουμε ένα αρκετά καλό επίπεδο ωρίμασης» τονίζει.
Για τον κ. Παππά το στοίχημα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να έρθει μαζικός τουρισμός και να καλυφθεί το κενό των καθημερινών με εβδομαδιαία πακέτα διακοπών που θα καλύπτουν όλη τη χειμερινή περίοδο. Και αυτό διότι η χειμερινή σεζόν για τα 3-5 Πηγάδια μετά βίας καλύπτει τους τέσσερις μήνες και μόνο τα Σαββατοκύριακα και οι διακοπές των Χριστουγέννων δεν αρκούν για την οικονομική βιωσιμότητα του κέντρου.
Αλλη παράλληλη δραστηριότητα που προγραμματίζεται να «τρέξει» είναι η χρήση του κέντρου για τις προπονήσεις και τις προετοιμασίες ομάδων, κάτι που γινόταν κατά κόρον στα 3-5 Πηγάδια τη δεκαετία του 1980. «Για αυτό και το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου προπονητικού και αθλητικού τουρισμού, σε δασική έκταση 600 στρεμμάτων, το οποίο σχεδιάστηκε για να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι διαμονής, ξενοδοχεία κτλ.» σημειώνει ο κ. Παππάς. Επίσης, το καλοκαίρι ήδη υπάρχει δραστηριότητα ορεινής ποδηλασίας, η οποία θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με άλλες δραστηριότητες.
«Αυτό που κυρίως απαιτείται είναι ένα δυναμικό σχέδιο προβολής και ελκυστικά τουριστικά πακέτα προκειμένου να έρθει κόσμος. Στο Μπάνσκο οι τουρίστες απολαμβάνουν τις πίστες, όμως δεν έχουν ένα σημαντικό αξιοθέατο να επισκεφθούν. Αντίθετα, το δικό μας χιονοδρομικό έχει κοντά τη Βεργίνα, την Πέλλα, τη Σχολή του Αριστοτέλους, τους μακεδονικούς τάφους, την Εδεσσα, το Νυμφαίο, την Καστοριά και 18 αξιόλογα οινοποιεία» καταλήγει.


Εκκρεμούν θεσμικά κενά

  • Παράγοντες που ασχολούνται με την αγορά του χειμερινού αθλητισμού σχολιάζουν ότι ο Δήμος Νάουσας έχει επιβαρύνει τον ισολογισμό του χιονοδρομικού κέντρου με ζημιογόνες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τα 3-5 Πηγάδια σε οικονομικό μαρασμό και τους εργαζομένους του κέντρου σε απόγνωση, αφού εργάζονταν απλήρωτοι επί μήνες. Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι επί χρόνια οι υποδομές του χιονοδρομικού λειτουργούσαν χωρίς άδειες, οι οποίες δόθηκαν μόλις πέρυσι.
  • Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η Πολιτεία δεν έχει επιλύσει σημαντικά θεσμικά κενά, όπως η επαγγελματική αναγνώριση και πιστοποίηση του επαγγέλματος του πιστέρ ή άλλων επιτηδευμάτων που συσχετίζονται με τον χειμερινό αθλητισμό. «Τα παράδοξα είναι πολλά και πρέπει να πιάσουμε την υπόθεση από την αρχή» σχολιάζουν και χαρακτηρίζουν υπερβολικό τόσο το ποσό των 30 εκατ. ευρώ όσο και τον περιορισμό στον τρόπο εκμετάλλευσης. «Με 30 εκατ. ευρώ ο επενδυτής θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει περισσότερες υποδομές. Υπάρχουν άδειες για αυτές;» διερωτώνται.
  • Επίσης διαπιστώνουν την ύπαρξη κακού οδικού δικτύου, το οποίο σε περίπτωση κακοκαιρίας δεν επιτρέπει σε συμβατικά οχήματα να ανέβουν στο χιονοδρομικό, πρόβλημα που θα μπορούσε να επιλυθεί με την εγκατάσταση «γόνδολας», δηλαδή κλειστού αναβατήρα, που προϋποθέτει όμως σημαντικές επενδύσεις.





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345