EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Τίτλοι τέλους για το Χιονοδρομικό

Πρώτη φορά οδηγήθηκαν στα δικαστήρια για χρέη στο ΙΚΑ

Τρίτη 5 Απριλίου 2011 1:43:34 μμ
ΠΗΓΗ: Evrytanika.com     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Την περασμένη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου Ευρυτανίας, κατηγορούμενο για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ, ύψους 54.000 ευρώ. Τα συνολικά χρέη του Χιονοδρομικού Κέντρου προς προμηθευτές, ταμεία και προσωπικό αγγίζουν το 1,4 εκατ. ευρώ.

Δεν φαίνεται να ξεπερνά τα προβλήματά του το Χιονοδρομικό Κέντρο. Σήμερα τα χρέη του έφτασαν στο αστρονομικό ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά, οι οφειλές στο ΙΚΑ, μαζί με τις προσαυξήσεις, αγγίζουν τις 850.000 ευρώ, ενώ συνολικά στο προσωπικό περίπου τις 185.000 ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Καμαρέτσος -ο οποίος παρεμπιπτόντως να αναφέρουμε ότι εκτελεί χρέη διευθύνοντα συμβούλου όλα τα χρόνια αμισθί, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει- βρέθηκαν στις αίθουσες των δικαστηρίων, κατηγορούμενοι για ληξιπρόθεσμα χρέη του χιονοδρομικού προς το ΙΚΑ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που φυσικά πρόσωπα - τα μέλη δηλαδή του Διοικητικού Συμβουλίου του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου - άνθρωποι που είναι στο συμβούλιο για να προσφέρουν και μόνο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Ελληνική δικαιοσύνη, σε ένα μπαράζ δικών. Ήταν η πρώτη φορά που το δημόσιο δεν κατάφερε να βρει τα απαιτητά χρήματα, ώστε να μην οδηγηθεί η εταιρεία στα δικαστήρια. Σημειώστε δε, ότι δεν έγινε μόνο μια δίκη, αλλά τρεις ταυτόχρονα. Το πρώτο απαιτητό ποσό  ύψους 38.000 ευρώ, για το οποίο οδηγήθηκε η εταιρεία στα δικαστήρια, αποτελεί ληξιπρόθεσμη οφειλή στο ΙΚΑ εδώ και χρόνια και η δίκη έγινε αναγκαστικά, διότι επέρχεται ο κίνδυνος της παραγραφής. Το δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 25 Μαΐου 2011. Για το υπόλοιπο ποσό, ύψους περίπου 16.000 ευρώ, οι δίκες, επίσης, αναβλήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι Το χιονοδρομικό έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Οι υπάλληλοι εργάζονται μάλλον "δωρεάν", αν υπολογίσει κανείς ότι οι απαιτήσεις του προσωπικού μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2011, αγγίζουν τις 185.000 ευρώ. Στο χιονοδρομικό εργάζονται 3 μόνιμοι υπάλληλοι και έχουν να πληρωθούν μήνες, ενώ για τις ανάγκες της σεζόν έχει προσληφθεί και ένας μεγάλος αριθμός έκτακτων. Ειδικότερα -και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας- σε εργαζόμενο χειριστή μηχανημάτων χρωστούν 65.000 ευρώ, ενώ σε άλλον το ποσό των 80.000 ευρώ και σε τρίτο εργαζόμενο το ύψος των οφειλών αγγίζει τις 40.000 ευρώ. Επίσης, στο έκτακτο προσωπικό οφείλεται ένα ποσό της τάξης των 25.000 ευρώ επιπλέον. Οι εργαζόμενοι έχουν αγανακτήσει. Μάλιστα, απείλησαν και με απεργίες εν μέσω χειμερινής περιόδου, κάτι που απεφεύχθη τελικά με την καταβολή προκαταβολής έναντι, περίπου 7.500 ευρώ στον κάθε μόνιμο εργαζόμενο. Τα χρέη, δηλαδή, ήταν ακόμη μεγαλύτερα.

Επιπλέον, μόνο τα χρέη στο ΙΚΑ -με τις προσαυξήσεις- αγγίζουν τις 850.000 ευρώ. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν οι προκαταβολές, ώστε να μπει σε ρύθμιση η οφειλή για να γλιτώσει η εταιρεία ένα μεγάλο ποσοστό των προσαυξήσεων. Μοιάζει αδύνατον να βρεθούν τα χρήματα, ενώ φαίνεται ότι και μια προηγούμενη ρύθμιση που είχε γίνει, πλέον έχει χαθεί. Παράλληλα μια προσπάθεια που έγινε πριν δύο χρόνια να ληφθεί δάνειο με εγγυητή την νομαρχία δεν προχώρησε, αφού βάσει του νόμου η νομαρχία δεν μπορούσε να μπει εγγυητής. Ήδη πληρώνει τα 4,7 εκατ. ευρώ της “ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.”

Οι ευθύνες και οι λύσεις Όμως, την ίδια ώρα που τα οικονομικά προβλήματα "πνίγουν" το Χιονοδρομικό, οι αρμόδιοι φορείς δεν φαίνεται να μπορούν να δώσουν κάποια σοβαρή λύση, και αφήνουν στο έλεος του Θεού το Χιονοδρομικό Κέντρο, τους εργαζομένους χωρίς μισθούς και την διοίκηση να σύρεται στα δικαστήρια ως οφειλέτης του Δημοσίου. Αναζητείται λύση εδώ και τώρα. Και εκείνο που ζητά η κοινωνία είναι το Χιονοδρομικό να συνεχίσει να λειτουργεί. Οι σκέψεις είναι να το αναλάβει ο δήμος Καρπενησίου, αλλά απαιτείται ένα εκατ. ευρώ και τα λεφτά δεν υπάρχουν. Άλλη λύση είναι να δοθεί σε ιδιώτες και πράγματι αυτό μοιάζει ιδανικό, ώστε να απαλλαγεί το δημόσιο από ένα "βαρίδι". Αλλά ποιος ιδιώτης θα αναλάβει το κομμάτι που έχει "φύρα"; Μάλλον κανείς. Μόνο να σκεφτεί κανείς ότι τα έσοδα του χιονοδρομικού το τριήμερο της 25ης Μαρτίου δεν ξεπέρασαν τις 9.000 ευρώ, την στιγμή που κατακλύστηκε από τουρίστες. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν ήταν χιονοδρόμοι, που είναι και το ζητούμενο, αλλά πολίτες που το μόνο που ήθελαν ήταν να κάνουν βόλτα με το τελεφερίκ.

Το μόνο που μένει τελικά είναι μια έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτό πρέπει να ζητηθεί από τους αρμόδιους. Σήμερα το χιονοδρομικό ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν νέα. Πάντως κινήσεις γίνονται, αλλά αποτέλεσμα δεν φέρνουν. Το πραγματικό πρόβλημα, είναι η έλλειψη σοβαρότητας από πλευράς πολιτείας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου είναι μια χρεωμένη εταιρεία για την οποία απαιτείται 1,4 εκατ. ευρώ για να ξεχρεωθεί,  σε εποχές λιτότητας. Και ποιος θα πληρώσει για τα ανομήματα των παρελθόντων ετών; Το χιονοδρομικό θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την τοπική κοινωνία ή θα χάσουμε ακόμη έναν πόλο έλξης στον τόπο μας και θα οδηγηθούμε σε συρρίκνωση;

... και τα καλά Ωστόσο, πέρυσι από άλλα κονδύλια, δόθηκαν από την Νομαρχία Ευρυτανίας περίπου 400.000 ευρώ για τις ανάγκες του Χιονοδρομικού Κέντρου για ανανέωση εξοπλισμού, ελέγχους στα συρματόσχοινα των λιφτ και αντικατάσταση άλλων κ.λπ. Έγιναν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις και μάλιστα, όπως λένε, έγιναν ακόμη και οι έλεγχοι 5ετιας στα συρματόσχοινα. Σήμερα, από μηχανολογικής πλευράς, το Χιονοδρομικό, όπως λένε οι τεχνικοί του κέντρου, είναι σε άριστη κατάσταση. "... με τα λεφτά της νομαρχίας πέρυσι καταφέραμε και πήραμε άδεια να δουλέψουμε φέτος", λένε. "...για του χρόνου θα απαιτηθούν μόνο 7-8.000 ευρώ για να είναι όλα εντάξει", προσθέτουν.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345