EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Ιαπωνία: Νέος ενεργειακός σχεδιασμός

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011 4:56:35 μμ
ΠΗΓΗ: 091 Meteo.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Ριζικές αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ιαπωνίας έφερε το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, που προκλήθηκε από το διπλό χτύπημα σεισμού και τσουνάμι, πριν από δύο μήνες. Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του εγκαταλείπει το σχέδιο που προέβλεπε ότι έως το 2030, τα πυρηνικά θα καλύπτουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, από 30% που καλύπτουν σήμερα.

Η Ιαπωνία, είπε ο Καν, θα πρέπει να «αρχίσει από το μηδέν» σε ό,τι αφορά την ενεργειακή της πολιτική, που έως σήμερα βασιζόταν στα πυρηνικά και στα ορυκτά καύσιμα. Στο εξής, τόνισε, ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας θα στηρίζεται σε άλλους δύο πυλώνες: τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα, πρόσθεσε, θα πρέπει να μετατραπεί σε μια «κοινωνία εξοικονόμησης ενέργειας». Ο πρωθυπουργός Καν αναγνώρισε ότι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας, η χώρα του βρίσκεται πίσω σε σχέση με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πυρηνική κρίση διαρκείας Ο όμιλος TEPCO, που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα-Νταϊτσί, πασχίζει εδώ και σχεδόν δύο μήνες να αποκαταστήσει τα συστήματα ψύξης που καταστράφηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι. Με τη διαρροή ραδιενέργειας να συνεχίζεται, TEPCO και κυβέρνηση προβλέπουν ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει από έξι έως και εννέα μήνες, στην καλύτερη περίπτωση. Ο όμιλος ζήτησε κυβερνητική βοήθεια για να αποζημιώσει τους πληγέντες. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, οι οποίοι κατοικούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για πρώτη φορά σήμερα, επετράπη σε μια ομάδα περίπου 100 κατοίκων να επιστρέψουν στα σπίτια τους για λίγη ώρα, προκειμένου να πάρουν κάποια από τα υπάρχοντά τους. Πέρα από τέτοιου είδους επισκέψεις - αστραπή ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν και πότε θα μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να συνεχίσουν τη ζωή τους από εκεί που την άφησαν. «Ζητώ συγγνώμη» Παράλληλα με τις ενεργειακές εξαγγελίες του, ο Ναότο Καν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην παίρνει το μισθό του πρωθυπουργού, αλλά να πληρώνεται ως απλός βουλευτής, από τον Ιούνιο έως ότου επιλυθεί η πυρηνική κρίση.

Με τον τρόπο αυτό, είπε, θέλει να αναλάβει την ευθύνη για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πυρηνική ενέργεια. «Πιστεύω πως η κυβέρνηση φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι προωθούσε την πυρηνική ενέργεια ως εθνική στρατηγική», είπε ο Καν. «Ζητώ συγγνώμη από το λαό για την αποτυχία μου να αποτρέψω το πυρηνικό ατύχημα».






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345