EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Ακόμα και οι φάλαινες χρειάζονται αντηλιακό

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 7:34:02 μμ
ΠΗΓΗ: Deltiokairou.gr     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Παρόμοια προβλήματα με τους ανθρώπους από την υπεριώδη ακτινοβολία έχουν και οι φάλαινες. Τα μεγάλα θηλαστικά της θάλασσας υποφέρουν από εγκαύματα. Αυτές,δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν κάτι ώστε να προστατευθούν από τον ήλιο. Εσείς;

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, που οι ανοιχτόχρωμοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μελαχρινούς κάτω από τον ήλιο, έτσι και οι γαλάζιες φάλαινες ταλαιπωρούνται περισσότερο από τις πιο σκούρες πετροφάλαινες.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει η ανοιχτόχρωμη μεγαλοπρεπής γαλάζια φάλαινα, το μεγαλύτερο θηλαστικό του κόσμου, καθώς υπήρξε σύμφωνα με έρευνα μεγάλη αύξηση στα περιστατικά βλαβών στο δέρμα, με ανησυχητικές επιπτώσεις για την υγεία τους.

 

Αντίθετα, τα μικρότερα δερματικά προβλήματα εμφανίζουν οι πτεροφάλαινες ,που έχουν πιο σκούρο δέρμα και περισσότερη μελανίνη, συνεπώς ο οργανισμός τους μπορεί να αντικαταστήσει πιο γρήγορα τα κατεστραμμένα δερματικά κύτταρα με τη διαδικασία της απόπτωσης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στους ανθρώπους, γι' αυτό οι μελαχρινοί κινδυνεύουν λιγότερο να καούν στον ήλιο, σε σχέση με τους ξανθούς.

 

Οι φάλαινες έχουν ανάγκη να βγουν συχνά στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν και να ταϊσουν τα μικρά τους, με συνέπεια να εκτίθενται πολύ στον ήλιο. Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι γιατί τα τελευταία χρόνια τα εγκαύματα στο δέρμα των φαλαινών αυξάνουν. Μια πιθανή εξήγηση είναι η αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας λόγω των μεταβολών στην προστατευτική ασπίδα που παρέχουν τόσο το στρώμα του όζοντος, όσο και τα σύννεφα.

 

Ακόμα δεν έχουν παρατηρηθεί περιστατικά καρκίνου του δέρματος στις φάλαινες, παραμένει όμως άγνωστο αν το DNA τους υφίσταται μεταλλάξεις υπό την επίδραση της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας.

 

Θυμηθείτε ο αντηλιακό σας και την ηλιοθεραπεία πριν τις 11 το πρωί ή μόνο μετά τις 3 το μεσημέρι!






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345