EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Μπεγλίτης: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 7:06:36 μμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Έθνος»     ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την εξωτερική και αμυντική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Παρακολουθούμε, σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Χριστόφια και την κυβέρνηση, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις τους" και "δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της", είπε.

Επανέλαβε ότι δεν στρεφόμαστε κατά της Τουρκίας, θέλουμε την ανάπτυξη των σχέσεών μας και θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων με τη γείτονα, αλλά αυτό θα γίνει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και όχι με τις μονομερείς αντιλήψεις της για τις σχέσεις με την Ελλάδα. Πρόσθεσε ακόμη ότι "δεν στρατιωτικοποιούμε, με την πολιτική που ακολουθούμε, την ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα με την πολυδιάστατη πολιτική μας και τις δυναμικές μας προτεραιότητες, θέλουμε να δημιουργήσουμε κλίμα σταθερότητας στην περιοχή".

Ο Α. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι "αφήνει την Τουρκία να παριστάνει τον υπερασπιστή του διεθνούς δικαίου", παρά το ότι η Άγκυρα, αντιδρώντας στο αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να πραγματοποιεί έρευνες στην ΑΟΖ της, έχει στείλει το "Πίρι Ρέις" μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, και παρά το ότι, ενώ έχει κάνει κατοχή στην Κύπρο, στηλιτεύει την κατάσταση στη Γάζα. Ρώτησε δε γιατί η Ελλάδα επί δύο χρόνια δεν προχώρησε σε καθορισμό ΑΟΖ, με Αίγυπτο, Λιβύη, Αλβανία και Ιταλία. Σχετικά με τη συμμαχία με το Ισραήλ, ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "προσέφυγε σε νέο περιφερειακό προστάτη και νταβατζή" στην λογική "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου" και προειδοποίησε για τον "κίνδυνο να τα βρουν οι προστάτες μας και να μας αφήσουν στον άσσο".

"Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της σταθερότητας, να αναπτύξουμε μια στέρεη στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα" απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.






 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345