EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Άγιος Αθανάσιος: Χριστούγεννα στην «Αράχωβα της Βόρειας Ελλάδας» - Πληρότητα 100%

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019 2:13:47 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa


Πληρότητα σχεδόν 100% στα καταλύματα του Αγίου Αθανασίου, μια ανάσα από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Η περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί ως η «Αράχωβα της Βόρειας Ελλάδας», σφύζει από επισκέπτες, ενώ το χιονοδρομικό είναι σε πλήρη λειτουργία.

Πληρότητα σχεδόν 100% έχουν τα ξενοδοχεία στον παλαιό Άγιο Αθανάσιο Έδεσσας που σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, ή Καϊμακτσαλάν όπως είναι γνωστό!

Η περιοχή που έχει χαρακτηριστεί και ως η «Αράχωβα της Βόρειας Ελλάδας» αυτές τις μέρες σφύζει από τουρίστες οι οποίοι θα περάσουν τις ημέρες των εορτών.

Ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου μοιάζει σα να βγήκε από σελίδες ενός παραμυθιού. Με πετρόκτιστα σπίτια και γραφικά σοκάκια, αποτελεί, εδώ και χρόνια, πόλο έλξης για τους τουρίστες, τόσο για την περίοδο των Χριστουγέννων, όσο και για την υπόλοιπη χειμερινή σεζόν.

Το χωριό είχε χτιστεί στα τέλη του 16ου αιώνα, στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, όμως, στη δεκαετία του '90, ερήμωσε, μιας και πολλοί ήταν αυτοί που είχαν εγκατασταθεί χαμηλότερα, στον Νέο Άγιο Αθανάσιο. Η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου όμως, το 1995, έφερε σταδιακά την ανάπτυξη, αφού επιχειρηματίες δημιούργησαν στα εγκαταλειμμένα σπίτια ξενώνες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Στο 100% η πληρότητα

Οι επισκέπτες έχουν ήδη κατακλύσει τον Άγιο Αθανάσιο, ενώ όπως είπε στο Sputnik, ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην περιοχή, Διονύσης Μπούρος, η πληρότητα του ξενοδοχείου του είναι 100%.

«Εμείς μέχρι τα Φώτα έχουμε 100% πληρότητα. Αν κάποιος θελήσει να βρει δωμάτιο στην περιοχή, νομίζω ότι ελάχιστα είναι διαθέσιμα για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα», είπε ο κ. Μπούρος.

Οι περισσότεροι επισκέπτες, όπως ανέφερε, είναι Έλληνες, ενώ λίγοι είναι από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια.

«Ο Άγιος Αθανάσιος και η Έδεσσα είναι πλέον είναι χειμερινός προορισμός, όχι μόνο γιατί είναι μια περιοχή τεσσάρων εποχών. Στον Άγιο Αθανάσιο υπάρχει πληρότητα 100% για τις γιορτές κι ελπίζω να συνεχιστεί και στην επόμενη σεζόν. Το χιονοδρομικό δουλεύει κανονικά και είναι από τα χιονοδρομικά που θα έχουν χιόνι και θα μπορούν να το χαρούν οι επισκέπτες», δήλωσε ο δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, τουριστική κίνηση υπάρχει και στην Έδεσσα, ενώ τόνισε ότι «ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη».

Το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν

Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί από την περασμένη Παρασκευή και το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν περιμένοντας τους επισκέπτες.

«Λειτουργούμε από την προηγούμενη Παρασκευή, με εξαίρεση χτες και σήμερα (σ.σ. Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Δεκεμβρίου), που λόγω αέρα δεν λειτούργησε το κέντρο και από αύριο βράδυ έως και την Κυριακή δείχνει πολύ καλές συνθήκες θα ανοίξουμε και δείχνει να είναι ένα όμορφο πενθήμερο για τον κόσμο», είπε στο Sputnik ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου, κ. Θάνος Παναγιωτόπουλος.

Οι περισσότεροι επισκέπτες, σύμφωνα με τον ίδιο, διαμένουν σε ξενοδοχεία και ξενώνες στον Άγιο Αθανάσιο, το Πόζαρ και την Έδεσσα, ενώ, όπως τόνισε, αρκετοί είναι και οι λεγόμενοι ημερήσιοι εκδρομείς από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

Το όρος Βόρας ή Καϊμακτσαλάν, όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό, έχει υψόμετρο 2.524 μέτρα και στην κορυφή του, στα σύνορα με τα Σκόπια, βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, μνημείο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κατώτερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2.050 μέτρεα με το κεντρικό καταφύγιο, το πάρκινγκ και τις σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2.480 μέτρα στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση.

Ετικέτες

Αράχωβα,





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345