EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Bansko: Το αντίπαλο δέος

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009 12:46:07 πμ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Μακεδονία»     ΧΡΗΣΤΗΣ: naoussa

Τα πρώτα χιόνια της φετινής σεζόν έπεσαν στα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας σκορπίζοντας χαμόγελα στους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον χειμερινό τουρισμό.

Οι τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιάσεις εξοπλισμού κλπ.) είναι στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και του αντιπάλου δέους που ονομάζεται «Χιονοδρομικό κέντρο Μπάνσκο», στη Βουλγαρία.  

Οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν να παλέψουν με τις καλύτερες τιμές που προσφέρουν στη διαμονή και τη διατροφή οι γείτονες και με το γεγονός ότι το χιονοδρομικό τους κέντρο είναι ανοιχτό περισσότερες μέρες και διαθέτει καλύτερο εξοπλισμό τεχνιτής χιονόπτωσης και ταχύτερους αναβατήρες.

ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ
“Το χιόνι αυτή τη στιγμή στις πίστες κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 εκατοστών και το ενισχύουμε με το σύστημα της τεχνητής χιόνωσης”, είπε στη “Μ” ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Τρία Πέντε Πηγάδια Άκης Ταμπουρής, ο οποίος εκτιμά ότι, μέχρι στιγμής, το ποσοστό των κρατήσεων στην ευρύτερη περιοχή για τις γιορτινές ημέρες αγγίζει το 90%-95%: “Οι επισκέπτες θα διαπιστώσουν πως οι τιμές είναι καθηλωμένες στα περυσινά επίπεδα, ορισμένοι μάλιστα επιχειρηματίες δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε μειώσεις και να προβούν σε ελκυστικές προσφορές. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι τα Τρία Πέντε Πηγάδια βραβεύτηκαν στη ‘Filoxenia’ ως το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο, θα κάνει πολύ κόσμο να μας επιλέξει”.

Στο χιονοδρομικό κέντρο των Σερρών, τον Λαϊλιά, το ύψος του χιονιού είναι 15 εκατοστά. Η πληρότητα των δύο μεγάλων ξενοδοχείων της περιοχής που απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την πίστα βρίσκεται στο 100% για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Κενά υπάρχουν τις μέρες που μεσολαβούν ανάμεσα στις γιορτές. Οι τιμές και στον Λαϊλιά είναι ίδιες με αυτές της σεζόν 2008-09. “Πιστεύω πως, μόλις το χιόνι φτάσει τους 35 πόντους, η πίστα θα δοθεί προς χρήση. Ο Λαϊλιάς έχει πολλά πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα”, δήλωσε ο υπεύθυνος του Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών Μιχάλης Βαβαλέκας και αιτιολόγησε την άποψή του λέγοντας: “Η πίστα είναι ιδανική για τους αρχάριους. Δεν επικρατούν ποτέ συνθήκες ομίχλης και από φέτος λειτουργούν αναρριχητικά πεδία, προσθέτοντας μία ακόμα επιλογή άσκησης και ψυχαγωγίας». Ο κ. Βαβαλέκας θεωρεί ότι το χιονοδρομικό κέντρο του νομού Σερρών αναβαθμίζεται συνεχώς, αφού από το 2006 έχουν γίνει επενδύσεις ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, του χρόνου δεν αποκλείεται να εγκατασταθεί και σύστημα τεχνητής χιόνωσης, κόστους 800.000 ευρώ, που θα συντελέσει στην επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου.

“Έχω επισκεφτεί σχεδόν όλες τις πίστες της χώρας. Αγαπημένο μου χιονοδρομικό κέντρο είναι η Βασιλίτσα. Αυτό που με ενοχλεί είναι οι τιμές», είπε ο φανατικός με το snowboard Λάζαρος Χατζηγιάννης και πρόσθεσε: «Ένα Σαββατοκύριακο σε ελληνικό χιονοδρομικό κέντρο για δύο άτομα αγγίζει τα 400 ευρώ, ακόμα και αν οι σκιέρ δεν επιλέξουν καταλύματα πολυτελείας. Δεν απορώ καθόλου που όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν το Μπάνσκο, στη Βουλγαρία, όπου, με μικρότερο αντίτιμο, διαμένουν σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία που προσφέρουν κυριολεκτικά τα πάντα”.

ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ
Το Μπάνσκο, που απέχει από τη Θεσσαλονίκη τρεις ώρες περίπου με το αυτοκίνητο, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία οικονομική πρόταση. Οι μέσες τιμές ενοικίασης εξοπλισμού στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα κυμαίνονται ως εξής: Σετ πέδιλα σκι: 15 -20 ευρώ, μπότες σκι: 10-15 ευρώ, πέδιλα: 10 ευρώ, μπατόν: 5-7 ευρώ, σετ snowboard: 16-18 ευρώ, μπότες snowboard: 10 ευρώ, σανίδα: 10 ευρώ, έλκηθρο (μία ώρα): 5-10 ευρώ.

Στο φημισμένο σε ολόκληρη την Ευρώπη χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας οι τιμές είναι χαμηλότερες τουλάχιστον κατά 1-3 ευρώ σε όλα τα παραπάνω είδη. Εκεί που η διαφορά της τιμής γίνεται περισσότερο αισθητή είναι στη διαμονή, τις αγορές και την εστίαση. Παρότι στο Μπάνσκο τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι 4 και 5 αστέρων, τα δωμάτιά τους έχουν τιμές αντίστοιχες με αυτές των ελληνικών ξενοδοχείων 3 αστέρων. Ένα πλήρες γεύμα σε εστιατόριο σπάνια υπερβαίνει τα 10 ευρώ το άτομο. Ο καφές εντός των ξενοδοχειακών μονάδων δεν ξεπερνά το 1,5 ευρώ και η μπίρα τα 2 ευρώ. Η ημερήσια κάρτα χρήσης του lift τιμάται προς 25 ευρώ για τους ενήλικες και προς 15 ευρώ για τα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναβατήρες του Μπάνσκο είναι ταχύτεροι και πιο αξιόπιστοι από τους αντίστοιχους στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα. Η απεριόριστη χρήση του τελεφερίκ στο Μπάνσκο κοστίζει για τους ενήλικες 9 ευρώ. Το βουλγαρικό χιονοδρομικό κέντρο είναι πολύ οικονομικότερο και σε ό,τι έχει να κάνει με τις αγορές (σουβενίρ και αξεσουάρ, όπως γάντια, σκούφοι, μπουφάν και μάσκες). Το Μπάνσκο διαθέτει ένα επιπλέον πλεονέκτημα απέναντι στα ανταγωνιστικά χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. Βρίσκεται βορειότερα, κάτι που σημαίνει ότι η σεζόν κρατάει μερικές εβδομάδες παραπάνω.

Σύμφωνα με τον ταμία του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης Βασίλη Καραστεφούδη, η ζήτηση για το Μπάνσκο, ιδιαίτερα εν όψει της εορταστικής περιόδου, είναι αυξημένη. Ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η πληρότητα των ξενοδοχείων στο χιονοδρομικό θέρετρο της γειτονικής χώρας αγγίζει το 100%. Το Μπάνσκο, ή οι “μικρές Άλπεις”, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, φαίνεται να διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα ώστε να καθίσταται ένας ελκυστικός προορισμός για τις ελληνικές οικογένειες και ιδιαίτερα για τους λάτρεις του σκι.
Το σημαντικότερο κίνητρο για την προσέλκυση στο Μπάνσκο επισκεπτών από τη Βόρεια Ελλάδα είναι το οικονομικό. “Μια βραδιά στα πολυτελή ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων που λειτουργούν στο Μπάνσκο κοστίζει κατά μέσο όρο 80 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων μιας σειράς παροχών, όπως οι πισίνες, οι σάουνες, τα χαμάμ και τα υδρομασάζ.

Για να λάβει κάποιος εκδρομέας ανάλογες παροχές σε ελληνικούς προορισμούς, θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 150-200 ευρώ τη βραδιά”, επισημαίνει ο κ. Καραστεφούδης, σημειώνοντας ότι, ιδιαίτερα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, το Μπάνσκο αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή, καθώς διαθέτει ένα από τα καλύτερα και πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τον κ. Καραστεφούδη, για ένα τριήμερο από τη Θεσσαλονίκη στο Μπάνσκο υπάρχουν εκδρομικά πακέτα που ξεκινούν από το ποσό των 100 ευρώ περίπου, ενώ την περίοδο των εορτών το κόστος είναι κατάτι υψηλότερο (ένα τετραήμερο πακέτο στοιχίζει περίπου 200 ευρώ).

Ετικέτες

Bansko, Μπάνσκο





 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345