EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Τελεφερίκ στον Όλυμπο

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 11:18:12 μμ
ΧΡΗΣΤΗΣ: ski.gr

Οργανισμό Τουρισμού, τελεφερίκ, σύστημα ποιότητας ISO, ινστιτούτο γαστρονομίας ακόμη και Πανεπιστήμιο σχεδιάζει η Πιερία για τον Όλυμπο.

Παράλληλα και καθώς το 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής σχεδιάζει συνέδριο με θέμα την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Ολύμπου.

Εκπονώντας ολοκληρωμένο σχέδιο κι έχοντας ξεκινήσει τον δημόσιο διάλογο από τον Σεπτέμβριο, η Αντιπεριφέρεια Πιερίας διά της αντιπεριφερειάρχη κ. Σοφίας Μαυρίδου παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή τις προτάσεις της για την ανάπτυξη του «βουνού των Θεών».

Βασικός στόχος της Αντιπεριφέρειας Πιερίας είναι να δημιουργηθούν «υποδομές ήπιας ανάπτυξης» προκειμένου να έχει τη δυνατότητα, όπως εξήγησε η κ. Μαυρίδου, «να υλοποιήσουμε προτάσεις όπως:

-Την ίδρυση ενός τοπικού οργανισμού τουρισμού.

- Τη δημιουργία εκπαιδευτικού ιδρύματος με την επωνυμία «Πανεπιστήμιο του Ολύμπου».

-Τη δημιουργία και ίδρυση ενός ινστιτούτου γαστρονομίας.

-Τη δημιουργία θεματικού πάρκου με άξονα τον Όλυμπο.

-Τη δημιουργία δασικού ή δασικών, χωριού ή χωριών.

-Την εκπόνηση μελέτης για τη δυνατότητα δημιουργίας υποδομών χειμερινού τουρισμού (τελεφερίκ), που θα συνοδεύεται από εγκεκριμένη περιβαλλοντολογική μελέτη για τις επιπτώσεις και την όχληση. -Τη δημιουργία κέντρου ορειβασίας και αναρρίχησης.

-Τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, (Μαραθώνιος του Ολύμπου).

-Την ήπια τουριστική αξιοποίηση της περιοχής μέσω του αγροτουρισμού και του οικοτουρισμού».

Η κ. Σοφία Μαυρίδου παρουσίασε στην Υποεπιτροπή Ορεινών Όγκων της Βουλής «ώριμες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα» που η Αντιπεριφέρεια Πιερίας προωθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και τόνισε:

«Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας κατανοεί πλήρως τη σημασία, που αποτελεί ο Ολυμπος, τους περιορισμούς και την προστασία του, καθώς επίσης και τις προοπτικές αξιοποίησης της τεράστιας δυναμικής που έχει. Επεξεργάστηκε, λοιπόν, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου.

Εκπονεί μελέτη για το ειδικό σχέδιο διαχείρισης του Ολύμπου.

Εκπονεί μελέτη για την αξιοποίηση του πλούσιου υδάτινου δυναμικού του Ολύμπου και την κατάταξή του ως μεγάλο έργο με τίτλο «Μορινώτικο».

Προγραμματίζει εκπόνηση μελέτης σε ανάθεση μέσα στο 2012 με τίτλο «σχέδιο διαχείρισης επισκεπτών».

Προγραμματίζει εκπόνηση μελέτης για την πιστοποίηση ωςπροϊόν γεωγραφικής ένδειξης το site του Ολύμπου.

Εκπονεί μελέτη σε συνεργασία με την Περιφέρεια για την ψηφιακή ανάδειξη του Ολύμπου.

Προγραμματίζει εκπόνηση μελέτης για την τοπογραφική χαρτογράφηση των παλαιών παραδοσιακών οικισμών.

Προγραμματίζει εκπόνηση μελέτης για τη μετατροπή των λιμενικών μας υποδομών σε τουριστικές μαρίνες με ταυτόχρονη εξασφάλιση ειδικών χωρών για τους αλιείς και ανάπτυξη θαλάσσιων μεταφορών».

ΔΥΟ ΜΟΝΤΕΛΑ

«Είμαστε μια περιοχή που θέλουμε να ζήσουμε από τον Όλυμπο, χωρίς όμως να πεθάνουμε τον Όλυμπο», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου Ολύμπου κ. Γιώργος Φαρμάκης μιλώντας επίσης στη Βουλή.

Ο κ. Γ. Φαρμάκης ανέφερε ότι ο Δήμος μελέτησε στο σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας του τα δύο βασικά μοντέλα ανάπτυξης ορεινών όγκων που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Όπως εξήγησε, «το πρώτο μοντέλο ανάπτυξης είναι το γαλλικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο μιλάει για πολλά τεχνικά πράγματα, για άσπρες, μαύρες πίστες, για πολλά χιονοδρομικά κέντρα, κάτι το οποίο δεν συνάδει και δεν μπορεί να γίνει στον Όλυμπο.

Από την άλλη πλευρά μελετήσαμε -στο βαθμό που μπορούμε να μελετήσουμε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να είμαστε οι πλέον ειδικοί- το αυστριακό μοντέλο ανάπτυξης, το μοντέλο Τιρόλο, το οποίο ίσως είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο είναι πολύ πιο κοντά σε αυτά τα οποία σκεφτόμαστε και έχουμε στο μυαλό μας, ως Δήμος Δίου Ολύμπου.

Είναι – εξήγησε ο κ. Γ. Φαρμάκης - ένα μοντέλο ήπιου τουρισμού, μια τουριστική ανάπτυξη ελεγχόμενη από την αρχή, από τις τοπικές κοινωνίες του ορεινού όγκου διατηρώντας τον έλεγχο της εδαφικής ιδιοκτησίας. Η περιοχή μας είναι μια τουριστική περιοχή αλλά και έντονα αγροτική, η οποία μπορεί να συνυπάρξει με την αγροτική και τουριστική δραστηριότητα σε μια σχέση ανατροφοδότησης με κοινό σημείο αναφοράς τον Όλυμπο. Οι κάτοικοι μπορούν να αναπτύξουν μια έντονη και πολυσχιδή δραστηριότητα αφού θα μπορούν θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, οδηγοί βουνού και θα μπορούν να έχουν μια σειρά άλλες δράσεις για τις οποίες οι ίδιοι θα καρπούνται τις όποιες ενέργειες μπορούν να προκύψουν.

Οι μικροί τουριστικοί σταθμοί που θα δημιουργηθούν στη συνέχεια μικρών παραδοσιακών χωριών, θα μπορέσουν να δώσουν μια συνέχεια και ένα σεβασμό στην όποια παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική θα πρέπεινα οριστούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας του χώρου, υποδομής, σπιτιών, περιβάλλοντος κ.λπ., θα πρέπει να φροντιστεί η καλαισθησία όλου του αγροτικού και ορεινού τοπίου, στα χαμηλά του βουνού και ο βαθμός συντήρησης των ορεινών τοπίων. Στην περίπτωση του Ολύμπου, λόγω του εθνικού δήμου, της πυκνής βλάστησης και του εθνικού πάρκου προτείνεται το μοντέλο, όπου το βασικό στοιχείο υπερτερεί του αγροτικού».

Ο κ. Γ. Φαρμάκης τάχθηκε κατά του γαλλικού μοντέλου («ένα μοντέλο που θα παραδώσει τον Όλυμπο βορά σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πιθανό να χαλάσουν το χαρακτήρα του βουνού», υποστήριξε) και υπέρ του αυστριακού. «Κατά την άποψή μας αυτό το μοντέλο είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο μοντέλο από τις τοπικές κοινωνίες, μακριά από μεγάλες πολυεθνικές, μακριά από ανθρώπους οι οποίοι έχουν μεγαλεπήβολα και έντονα σχέδια, τα οποία εν κατακλείδι θα έρθουν σε πλήρη αντιπαράθεση με το βουνό και ό,τι συμβολίζει», διευκρίνισε.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος τάχθηκε υπέρ του τελεφερίκ για το οποίο ανέφερε ότι συνιστά «ήπια εκμετάλλευση», ενώ εμφανίστηκε ανοικτός να μελετηθεί η δυνατότητα σύνδεσης με τελεφερίκ και από την πλευρά της Λάρισας.

ISO ΟΛΥΜΠΟΥ

Δύο συγκεκριμένες προτάσεις για τον Όλυμπο δεσμεύτηκε να καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Αμοιρίδης. Προϊδεάζοντας για τις προτάσεις τους επισήμανε: «Η μία θα αφορά το πάρκο του Ολύμπου το οποίο δεν θα κατασκευαστεί στον Όλυμπο αλλά στην περιφερειακή ζώνη.

Μπορεί να γίνει σε μία εικονική πραγματικότητα με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στην περιοχή του Ολύμπου και αυτό ίσως μπορεί να γίνει κάτω από τον Όλυμπο στην περιοχή που επιτρέπεται.

Η δεύτερη πρόταση αφορά την ανάπτυξη και έχειbμια ενιαία λογική του ονόματος Όλυμπος στα προϊόντα της περιοχής είτε αυτά λέγονται αγροτικά, τουριστικά, είτε λέγονται μεταφορές. Δηλαδή, ένα ISO όλων των προϊόντων της περιοχής μπορεί να την ταυτοποιήσει και να της δώσει τεράστιο πλούτο.

πηγη  thessalianews.gr







 

 
 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΕΣ


Υπενθύμιση κωδικού
Εγγραφή χρήστη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απρίλιος 2024

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345